Ihmiset saattavat luottaa tietokoneohjelmaan enemmän kuin toiseen ihmiseen.

ihmiset ottavat mieluummin suosituksia ja vinkkejä vastaan algoritmilta kuin muilta ihmisiltä. Tähän tulokseen tuli yhdysvaltalaisen Georgian yliopiston tutkimusryhmä.

Johdon informaatiojärjestelmien alan tutkijat antoivat 1500 koehenkilölle tehtäväksi analysoida kuvia. Tehtävänä oli laskea, montako ihmistä kuvan ihmisjoukossa oli. Lisäksi käytössä oli muiden ihmisten ja tietokoneohjelman antama ehdotus.

Mitä enemmän väkeä kuvassa oli, sitä useammin koehenkilöt luottivat ohjelman vinkkiin ennemmin kuin yrittivät laskea määrän itse tai luottaa toisten ihmisten arvioon.

Tutkijat päättelivät ihmisten yleisesti uskovan, että tekoälypohjaiset ohjelmat olisivat erityisen hakoja tällaisessa tehtävässä ihmisiin verrattuna. Ihmismassoista yksilöiden erottaminen ja laskeminen kuitenkin voi olla kuvan- ja kasvojentunnistukselle vaikeaa. Liian sokea luottamus ohjelman arvion oikeaan osumiseen voi johtaa vinoutuneeseen päätöksentekoon silloin, jos ohjelma ei olekaan tilanteen tasalla ja ihmiset eivät huomaa asiaa.