Televisiota katsellaan yhä enemmän myös kodin ulkopuolella, selviää Telian Koti- ja tv-tutkimuksesta. Suomalaiset ovat myös aiempaa halukkaampia maksamaan tv-sisällöistä.

”Tv kyllä nököttää olohuoneen nurkassa ja se koetaan viihtyvyyden kannalta tärkeäksi, mutta samaan aikaan katsojat haluavat nauttia itselleen mieluisista sisällöistä juuri silloin kuin heille sopii”, sanoo tiedotteessa Olli-Pekka Takanen Telialta.

Koti- ja tv-tutkimuksen mukaan 57 prosenttia suomalaisista kokee television erittäin tärkeänä. Television tärkeys väheni vuosien 2013 ja 2016 välillä, mutta 2016 jälkeen television rooli on vain kasvanut. Televisioita myös myydään enemmän kuin aiemmin.

”Tavallaan televisio on tehnyt comebackin, mutta vain kovin erilaisena kuin ennen”, Takanen sanoo.

Televisiota katsotaan nykyään aiempaa pienemmiltä ruuduilta, sillä katselu puhelimella, tabletilla ja kannettavalla on yleistynyt.

Viidennes (20 %) suomalaisista katsoo tv-ohjelmia puhelimestaan vähintään viikoittain. Osuus on kasvanut, vuonna 2016 alle 10 prosenttia katsoi ohjelmia puhelimesta.

Tabletin kautta tv:tä katsoo 17 prosenttia ja kannettavan kautta 22 prosenttia.

”Puhelimesta katsotaan sisältöjä niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Urheilu on erinomainen esimerkki viihteestä, joka täytyy katsoa livenä, sillä jälkikäteen jännitys on jo haihtunut”, Olli-Pekka Takanen toteaa.

Suoratoistopalvelujen suosio on kasvanut. Vastaajista 48 prosenttia kertoi käyttävänsä palveluita usein tai joskus. Vuoden 2014 tutkimuksessa vastaava luku oli vain 18.

Yli puolet suomalaisista (57 %) käyttää tai olisi valmis käyttämään maksullisia tv-palveluja. Yleisin suomalaisten kotitalouksien tv-palveluihin käyttämä summa on 11-25 euroa kuukaudessa.

”Katsomisesta on tullut henkilökohtaisempi kokemus, sillä 28 prosenttia vastaajista kertoo katsovansa tv-ohjelmia ja muita videosisältöjä muiden kanssa vähemmän kuin ennen”, Takanen kertoo.