Venäjän vallanpitäjillä on ollut murheita sen jälkeen, kun ikäväksi kiveksi kengässä osoittautunut Aleksei Navalnyi saapui kotimaahan. Itse Navalnyistä päästiin ainakin vähäksi aikaa eroon, kun hänet hyvin kyseenalaisessa oikeudenkäynnissä tuomittiin vankilaan.

Tuomio sai kuitenkin aikaiseksi pitkään aikaan näkyvin protestointia, jota tukahdutettiin kovin ottein. Kremlissä pääteltiin, että Twitter-viestipalvelu on osaltaan syypää mielenosoituksiin, joten sitä on pyritty sensuroimaan.

Pyrkimykset eivät ole juuri kantaneet hedelmää, vaikka Twitteriä on uhattu kuukauden mittaisella sululla: venäläisiltä estettäisiin palvelun käyttö kuukaudeksi. Venäjällä on kuitenkin kurjia kokemuksia aikaisempien estojen tehosta.

Torrentfreak kirjoittaa, että tällä kertaa on jo valmiiksi suunniteltu seuraavakin askel. Nyt puhutaan myös vpn-palvelujen käytön estämisestä. Asian on tuonut esiin ainakin Venäjän edustuslaitoksen duuman ict-asioista vastaavan komitean puheenjohtaja Alexander Khinshtein.

Hänen mukaansa Venäjän taannoiset surkuhupaisat pyrkimykset estää viestipalvelu Telegramin käyttö eivät toistu: ”Surulliset Telegram-kokemukset otetaan tietysti huomioon. Paljon on muuttunut noista ajoista. Meillä on mahdollisuus eristäytyä täysin internetistä ja estää kaikki haluamamme signaalit.”

Khinshteinin mukaan vpn-palvelujen käyttö pystytään estämään ja niin tehdään, jos venäläiset yrittävät kiertää Twitter-estoja vpn-palvelujen avulla.