Kiinan erityishallintoalueen kiistelty turvallisuuslaki on mahdollisesti muokkaamassa merkittävästi vapaata tiedonkulkua finanssikeskuksessa.

Yhdysvaltalaiset teknologiajätit Google, Twitter ja Facebook ovat ilmoittaneet, että ne ovat lakanneet vastaamasta Hongkongin poliisin tiedonantopyyntöihin. Päätös liittyy kaupungin viime viikolla voimaan tulleeseen turvallisuuslakiin.

“Uskomme, että ilmaisunvapaus on perustavanlaatuinen ihmisoikeus ja kannatamme ihmisten oikeutta ilmaista itseään ilman pelkoa turvallisuuden menettämisestä”, Facebookin tiedottaja kertoi.

Facebookin omistama pikaviestipalvelu WhatsApp tiedotti, että sekään ei aio luovuttaa tietoja eteenpäin ennen kuin se on konsultoinut ihmisoikeuslakimiesten kanssa.

Viime viikolla vastaava ilmoitus tuli myös Twitterin taustayhtiöltä sekä Googlen tuotteet, kuten Gmailin ja Youtuben, omistavalta Alphabetiltä.

Ilmoitukset tulivat sen jälkeen, kun Hongkongin hallinto ilmoitti uusista kiistellyn turvallisuuslain toimeenpanoa koskevista tiedoista.

Turvallisuuslain soveltaminen antaa Hongkongin poliisille huomattavia lisäoikeuksia esimerkiksi kotietsintään.

Poliisilla on myös oikeus vaatia sosiaalisen median alustoja poistamaan tiettyjä sisältöjä, luovuttamaan tietoja poliittista ryhmistä Hongkongin ulkopuolella sekä yhtiöitä luovuttamaan esimerkiksi tietokoneitaan poliisille.

Hieman yllättäen myös kiinalainen sosiaalisen median palvelu Tiktok ilmoitti, että se vetäytyy Hongkongin markkinoilta. Yhtiö ilmoitti, että sen palvelun käyttämiseen tarvittavaa sovellusta ei voi enää ladata Googlen tai Applen sovelluskaupoista. Vielä ainakin tiistaina puolen päivän aikaan Hongkongin aikaa sovellus oli ladattavissa Googlen Hongkongin sovelluskaupassa. Tiktokia on syytetty huonosta tietoturvasta, ja sen käyttäjien puhelimien datan luovuttamisesta kolmansille osapuolille.

Tähän asti Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa on voinut käyttää vapaasti internetiä ilman rajoituksia tai sensuuria. Kaikki yhdysvaltalaiset sosiaalisen median palvelut ovat olleet kuluttajien saatavilla, kun taas Manner-Kiinan puolella niiden käyttöön on tarvittu VPN-yhteys. On mahdollista, että vastaava edellytys asetetaan voimaan myös Hongkongissa, mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa.

Hongkongin pörssiä mittaava Hang Seng -indeksi on ollut tasaisessa nousussa siitä lähtien, kun markkinapaikka aukesi ensimmäistä kertaa lain tultua voimaan viime torstaina.