Satojen työntekijöiden protestointi Foxconnin iPhone-tehtaalla Kiinassa eskaloitui mellakoinniksi, kun osa tehtaan henkilöstöstä alkoi rikkoa valvontakameroita ja ikkunoita. Kipinä keskiviikkona alkaneille levottomuuksille näyttää olevan työntekijöiden bonuspalkkojen viivästyminen, uutisoi Reuters.

Tehdas sijaitsee Zhengzhoun kaupungissa, joka on tullut tunnetuksi kovien koronatoimien kerryttämästä turhautumisesta kansalaisissa. Avoin protestointi on harvinaista autoritäärisesti johdetussa Kiinassa, mutta ihmisten kärsivällisyydellä on myös rajansa.

Kemikaalisuojapukuihin sonnustautuneet työntekijät huusivat iskulauseita, joissa vaadittiin palkkojen maksamista. Osa kantoi käsissään pamppuja tai muita keppejä. Sosiaalisessa mediassa levinneissä videoissa näkyi kyynelkaasun ampumista ja työntekijöitä kaatamassa koronakaranteeneja varten pystytettyjä esteitä.

Jotkut työntekijöistä valittivat joutuneensa jakamaan tehtaan asuintiloja koronapositiivisten kollegoidensa kanssa. Applen sopimusvalmistaja Foxconn kiisti lausunnossaan tiedot tehtaan alueelle asutetuista koronapositiivisista työntekijöistä. Yhtiö sanoi myös maksaneensa puuttuvat palkat.

Asiaa tunteva lähde kertoi Reutersille, että iPhone-tuotanto on pysynyt normaalina protesteista huolimatta. Toisen lähteen mukaan tuotantotavoitteen saavuttaminen on kuitenkin epätodennäköistä levottomuuksista aiheutuneiden häiriöiden vuoksi.