Palvelualojen, Erityisalojen Toimihenkilöiden ja Terveydenhuoltoalan työttömyyskassat ovat saaneet robottiratkaisun, joka nopeuttaa ansiopäivärahahakemusten käsittelyä.

Ratkaisun toteuttivat ohjelmistotalo Digia ja digitalisaatiokumppani MOST Digital.

”Korona-kriisin aikana lomautettujen ja työttömien määrä on Suomessa kasvanut nopeasti. Työttömyyskassat ovat etsineet keinoja nopeuttaa ansiopäivärahahakemusten käsittelyä”, Digia kertoo tiedotteessaan.

Robotti käy läpi hakemuksia

Monissa kassoissa hakemusten käsittely on porrastettu kahteen vaiheeseen: käsittelyyn ja esikäsittelyyn. Esikäsittelyssä varmistetaan, että hakemuksesta löytyy tarvittavat tiedot ja liitteet varsinaista käsittelyä varten.

”Nyt PAMin, Erton ja Tehyn työttömyyskassoissa esikäsittelyvaiheen hoitaa Digian ja MOST Digitalin toteuttama robotti”, tiedotteessa kerrotaan.

Robotti kiinnittää huomiota erityisesti hakemuksissa esiintyviin puutteisiin. Jos se huomaa täydennystä kaipaavan kohdan esimerkiksi tilinumero- tai verokorttitiedoissa, se lähettää hakijalle täydennyspyynnön. Se voi myös tehdä tulotiedoista pyynnön tulorekisteriin.

Näin robotti tuottaa henkilöstölle valmiimpia hakemuksia ja säästä aikaa. Varsinaisen päätöksen tekee lopulta ihminen.

Nopeus on valttia

Hakemuksia perkaava robotti voi käsitellä satoja hakemuksia päivässä. Seuraavaksi ratkaisua on tarkoitus laajentaa työttömyyden ennakkomaksuun ja jatkohakemusten käsittelyyn.

”Käsittelyn automatisaatio mahdollistaa nopean palvelun jäsenelle”, toimistopäällikkö Anna Helle Erityisalojen Toimihenkilöiden työttömyyskassasta kertoo tiedotteessa.

”Visiomme on, että robotiikan avulla pystymme saavuttamaan tilan, jossa jäsenen hakemuksen tekemisestä päätös on hänellä seuraavana päivänä ja päivärahat tilillä kolmen päivän sisällä”, Helle jatkaa.