Kyytipalvelu Uber laskee kyytiensä hintoja Suomessa kymmenellä prosentilla maaliskuun alusta lähtien. Alennus koskee perusmaksuja.

”Se on meidän tapamme kilpailla tällä markkinalla. Meillä on vahva kokemus kansainvälisiltä markkinoilta: kun olemme laskeneet hintoja, se on lisännyt kysyntää ja sitä kautta tuonut kuljettajille paremmat ansiot”, kertoo Uberin yhteiskuntasuhteiden johtaja Robert Torvelainen.

Hinnanlaskun avulla yhtiö tavoittelee entistä suurempaa markkinaosuutta. Torvelaisen mukaan Uber on pääkaupunkiseudulla vielä pienempi toimija kuin esimerkiksi taksiyhtiöt Taksi Helsinki ja Lähitaksi. Uber julkisti viime kesänä Suomen-lukujaan. Tuolloin aktiivisia kuljettajia oli yli 500 ja aktiivisia matkustajia yli 20 000.

”Määrä on kehittynyt vuoden kuluessa positiivisesti. Yli 250 000 suomalaista on ladannut sovelluksen. Suomalaiset ovat palvelun löytäneet, ja haluamme herätellä heitä siihen, että Uberia voi käyttää myös kotimaassa eikä vain lomamatkoilla”, Torvelainen kertoo.

Kymmenen prosentin alennukseen päädyttiin, koska muutos ei ole ”liian pieni eikä liian suuri”. Muualta saadun kokemuksen perusteella kysynnän kasvu on kattanut hintojen laskun.

”Lähdimme liikkeelle nollasta”

Uber palasi Suomen markkinoille liikennepalvelulain muutoksen myötä heinäkuussa 2018. Taksiuudistukseksi kutsuttu muutos on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kirjoittaa taksimarkkinaselvityksessään, että taksiuudistuksen jälkeen taksimatkojen hinnat ovat selvästi nousseet erityisesti Uudellamaalla. Tieto perustuu Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksiin ja Traficomin hintaseuranta-aineistoon.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) haluaakin taksilain korjatun version astuvan voimaan ensi vuoden alussa.

Uberin näkökulmasta uudistus on ollut myönteinen. Torvelainen sanoo, että kuluttajakäyttäytyminen muuttuu hitaasti, ja sille pitäisi antaa aikaa.

”Lähdimme uutena toimijana liikkeelle nollasta. Totta kai siinä kestää, että syntyy kuljettajapooli, joka on verrannollinen perinteisiin toimijoihin. Nyt pooli alkaa olla sellainen, että kyydin saa nopeasti ja luotettavasti. Haluamme lähteä kilpailuun kunnolla ja tosissaan haastaa perinteisiä toimijoita”, Torvelainen kertoo.

Sovelluspohjaiset palvelut ovat Torvelaisen mukaan esimerkiksi hinnoittelussaan läpinäkyviä ja asiakkaille turvallisia. Hän myös vihjaa siitä, että kyytipalvelu saattaisi laajentua muualle Suomeen.

Halvempaa kuin perinteisillä toimijoilla

Uber on kertonut hintamuutoksesta kuljettajille jo aiemmin. Torvelaisen mukaan palaute on ollut myönteistä. Kuljettajat ymmärtävät dynamiikan: hinta-ale kasvattaa kysyntää.

”Suomalaisessa markkinassa taksin käyttäminen on perinteisesti ollut luksusta. Uuden hinnoittelun myötä palvelut eivät ole niin kalliita kuin mielikuvissa. Haluamme voimistaa ajatusta, että meillä on alhaisempi hinnoittelu kuin perinteisillä toimijoilla.”

Uber antaa kaksi esimerkkilaskelmaa uusista hinnoista. Esimerkiksi matka Helsingin Kolmannelta linjalta Kaivopuistoon maksaa ennen hintojen alennusta 9,89 euroa ja alennuksen jälkeen 8,90 euroa.

Kampista Helsinki–Vantaan lentoasemalle yhtiö antaa hintaesimerkiksi ennen alennusta 35,16 euroa ja hinnanlaskun jälkeen 31,65 euroa.

Kuitenkin perjantaina klo 14:30 Kampista lentoasemalle suuntautuvan matkan hinta-arvio oli Uberin palvelussa 52–69 euroa.

Mihin aikoihin Kampista pääsee lentokentälle reilulla 30 eurolla?

"Hinta vaihtelee, ja perjantai-iltapäivä voi olla kiireistä aikaa. Oma kokemukseni on, että esimerkiksi arkiaamuina luku on aina ollut kolmosella alkava”, Torvelainen sanoo.