Valtaosa käyttäjistä hyväksyy sähköisten palveluiden käyttöehdot noin vain niitä lukematta. Käsi ylös – kuka on lukenut esimerkiksi Facebookin tai Googlen käyttöehdot kokonaan ennen niiden hyväksymistä?

Ars Technica kirjoittaa, että Uber on saanut oikeudessa nenilleen, kun se on yrittänyt vedota asiakkaan hyväksymiin käyttöehtoihin. Ehdot eivät sido asiakasta, joka ei välttämättä ole niitä lukenut.

Uber-tiliä luodessa pitää ensin antaa omat tietonsa. Lopussa annetaan linkki palvelun käyttöehtoihin ja ilmoitetaan, että tilin luomalla suostuu Uberin käyttöehtoihin ja yksityisyyskäytäntöihin. Suostumuksen antaminen ei kuitenkaan millään tavoin edellytä ehtojen lukemista.

Asia päätyi oikeuden rattaisiin Uberin ja yksittäisen asiakkaan kiistan seurauksena. Sokean miehen opaskoiraa on toistuvasti kieltäydytty ottamasta kyytiin, ja kieltoa perusteltiin käyttöehdoilla, jotka mies oli Uberin mielestä hyväksynyt luodessaan asiakastilin. Miehen asianajajan mukaan pelkkä käyttöehtoihin viittaaminen ei ole sitova sopimus niiden hyväksymisestä.

Uber yritti saada asian sovituksi oikeussalin ulkopuolella, mutta vetoomus tästä on nyt hylätty. Samaan tulokseen tultiin myös toisen asiakaan samasta aiheesta tekemän valituksen osalta. Asia ei vielä ratkennut lopullisesti Uberin tappioksi, käsittely jatkuu. Nyt tehty päätös antaa kuitenkin vihiä siitä, mitä oikeusoppineet Uberin käytännöstä ajattelevat.