Ubuntun mukana pitkään palvelleet Gnomen tekstieditori ja terminaaliohjelma ovat vaihtumassa lokakuussa julkaistavan Ubuntu 22.10 Kinetic Kudun myötä.

Gnome Terminal saa tehdä tilaa uudelle Gnome Consolelle. Jälkimmäinen on suunnattu enemmän tavallisille Linux-käyttäjille, ensimmäiseksi mainittu puolestaan komentorivin tehokäyttäjille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jälkimmäisessä on selvästi vähemmän ominaisuuksia kuin ensimmäisessä.

Halukkaat voivat yhä poistaa Gnome Consolen ja korvata sen monipuolisemmalla Gnome Terminalilla. Gnome Console ei esimerkiksi sisällä lainkaan asetuksia. Sen sijaan se mahdollistaa vaalean ja tumman teeman välillä vaihtelun, minkä lisäksi terminaaliemulaattorin tausta on läpinäkyvä.

Sekä Fedora että Ubuntu ovat kuitenkin tukeneet myös Gnome Terminalin muunneltavaa läpinäkyvyyttä omilla päivityksillään.

Gnome Terminalin lisäksi myös Gnomen tekstieditori Gedit on vaihtumassa karsitumpaan Gnome Text Editoriin. Hyvänä puolena jälkimmäisessä on paranneltu automaattinen tallennus, huonona puolena tuki erillisille liitännäisille putoaa pois.

Ubuntu 22.10 saattaa tarjota myös kätevän Gnome Sushin esiasennettuna. Kyseessä on näppärä työkalu kuvien katseluun. Sushin avulla kuvia voidaan avata suurempaan esikatselunäkymään välilyöntipainiketta painamalla. Sushi tukee vain Gnomen omaa Nautilus-tiedostoselainta.

Ubuntu 22.10 Kinetic Kudu julkaistaan lokakuun 20. päivänä, ja kyseessä on lyhyen tukiajan versio, jonka tuki päättyy heinäkuussa 2023.