Kun Mark Shuttleworth ilmoitti, että Ubuntun pitkään käyttämän Unity-työpöytäkäyttöliittymän kehitys lopetetaan, monet olivat yllättyneitä ja epäilivät Canonicalin hylänneen Ubuntun työpöytäversion kokonaan.

Unitylle tarvittiin korvaaja, joka löytyi yllättävän läheltä. Gnome toimi pitkään Ubuntun oletusarvoisena työpöytäympäristönä, kun käyttöjärjestelmä otti ensimmäisiä askeliaan.

”Rehellisesti sanottuna Gnome pelasti minut. Unity oli kiistanalainen, vaikka se olikin hyvä, joten kun päätimme luopua sen kehityksestä, tarvitsimme jotain tilalle ja tuo jotain oli Gnome”, Shuttleworth selittää.

”Meillä on hyvä yhteys yhteisöön. Meillä vallitsee terve yhteistyöhenki ja hyvä työilmapiiri”, hän luonnehtii.

On kuitenkin totta, että yritysten isot rahat pyörivät muualla kuin Linux-työpöydillä. Lähinnä pilvessä ja esineiden internetissä. Se ei kuitenkaan ole koko totuus.

Shuttleworthin mukaan yritykset allekirjoittavat työpöytä-Ubuntun tukidiilejä Canonicalin kanssa ennen näkemättömään tahtiin tarkoituksenaan valjastaa Ubuntu tekoälykehittäjien käyttöön.

Yhteistyösopimuksia allekirjoitettiin aiemminkin, mutta tuohon aikaan Shuttleworth kuvailee homman tapahtuneen lähinnä ”hiljaa tiskin alta, älä kysy, älä kerro” -mentaliteetilla.

Hänen mukaansa Canonicalin asettamat tavoitteet tulevaisuuden osakeannille eivät ole vielä täyttyneet. Niihin lukeutuu muun muassa yhtiön tulos, jonka Shuttleworth haluaa ensin ylittävän 200 miljoonaa dollaria.

Canonicalin toiminta oli pitkään tappiollista, lähinnä Unityn ja älypuhelinkäyttöjärjestelmän kehityksen vuoksi. Shuttleworth paikkasi syntyneitä tappioita omista, syvistä taskuistaan.