Ubuntun lukitusruudusta on löytynyt haavoittuvuus, joka mahdollistaa sisäänkirjautumisen millä tahansa salasanalla. Haavoittuvuuden hyväksikäyttö edellyttää kuitenkin fyysistä pääsyä laitteelle.

Launchpadin bugiraportista käy ilmi, että haavoittuvuutta voidaan hyödyntää seuraavalla tavalla: käyttäjä käynnistää tietokoneen, kirjautuu Ubuntuun, avaa ohjelmia ja tämän jälkeen asettaa tietokoneen lepotilaan, jolloin tiedot kirjoitetaan laitteen keskusmuistiin.

Tämän jälkeen hyökkääjä voi irrottaa kiintolevyn, jolloin laite herää lepotilasta. Sen jälkeen mahdollisuuksia on useita. Eteen avautuva lukitusruutu saattaa hyväksyä minkä tahansa salasanan. Mikäli annettu salasana ei kuitenkaan kelpaa, voi hyökkääjä painaa nopeasti tietokoneen sammutuspainiketta, jolloin lukitusruutu ohitetaan, bugiraportissa kuvaillaan.

Ongelma koskee ainakin Ubuntun pitkäaikaisesti tuettua versiota 16.04.4 LTS, mutta hyvin todennäköisesti sama kikka puree myös kyseiseen Ubuntu-versioon perustuviin Linux-jakeluihin, kuten suosittuun Linux Mint 18:aan.

Canonical ei aio paikata haavoittuvuutta.

Päätöstä perustellaan sillä, että sen hyväksikäyttö edellyttää fyysistä pääsyä laitteelle, jolloin hyökkääjä pääsisi käsiksi laitteen kiintolevyyn joka tapauksessa tai vaihtoehtoisesti hän voisi vaihtaa käyttäjätunnuksen salasanan.

Joidenkin käyttäjien mukaan ongelma saattaisi korjautua näytönsäästäjäpaketin päivittämällä.