Elokuvayhtiö Universal Pictures pitää harvinaisen tiukasti kiinni oikeuksistaan omistamaansa videomateriaaliin. Yhdysvalloissa käytössä olevan fair use -pykälän mukaan ihan niin tarkka ei tarvitsisi olla.

Suomessa ei tekijänoikeuslaissa ole täysin vastaavaa pykälää. Yhdysvalloissa esimerkiksi videoarvostelun yhteydessä on sallittua näyttää pieni pätkä arvosteltavana olevaa elokuvaa. Tarkkoja rajoja reilulle käytölle ei kuitenkaan ole määritelty.

Polygonin uutisen mukaan Universal on alkanut suhtautua hyvin tiukasti omien elokuviensa materiaalin käyttöön. Yli miljoonan tilaajan elokuva-arvostelukanavaa pyörittävä Chris Stuckmann on kertonut Universalin tehneen DMCA-poistopyynnön jokaisesta Universalin elokuvasta pätkiä sisältäneestä arvostelusta.

Samankaltaisia kokemuksia on myös monilla muilla tubettajilla. Erikoista on, että osa videoista on saanut olla hyvin pitkäänkin esillä YouTubessa, mutta nyt niistä on tehty poistopyynnöt. Videon tekijä voi valittaa asiasta, mutta videon palautuksessa saattaa kestää viikkokaupalla.

Järeimmillään poistopyyntöjä on tehtailtu melkoisen kepein perustein. Viime vuoden elokuussa yksi Universal Picturesin pyynnöstä poistettu video ei sisältänyt sekuntiakaan materiaalia yhdestäkään Universalin elokuvasta. Pyyntöön ja poistamiseen riitti taustalla näkynyt monitori, jonka taustakuvana oli kuvakaappaus Jurassic World -elokuvasta.

Youtuben omassa fair use -säännöstössä mainitaan yhtenä arviointiperiaatteena ”videon vaikutus alkuperäisteoksen markkinoihin”. Periaatteessa elokuvayhtiö voisi siis monien tubettajien tulkinnan mukaan vaatia elokuvia negatiivisesti arvioivia videoita poistettaviksi, mutta jättää positiiviset arviot näkyville.

Asiaan kohdistuva huomio saattaa koitua lopulta tubettajien eduksi. Stuckmannin mukaan Youtube alkoi käsitellä hänen valituksiaan ja palauttaa videot esille pikavauhtia tiedon asiasta lähdettyä leviämään Twitterissä.