Lukuisat verkkopalvelut ovat yrittäneet lanseerata kimppaostamista, mutta jostain syystä kansa ei siitä ole suuremmin koskaan innostunut. Kiinassa Pinduoduo on kuitenkin nostanut usein kokeillun tempun omaksi valtikseen.

CNBC:n jutun perusteella ominaisuudessa ei ole mitään sen ihmeellisempää uutta innovaatiota. Ostoskoriin laitetun tuotteen voi valita ostavansa ryhmäostoksena. Mitä enemmän ihmisiä sitoutuu kimppakauppaan, sitä enemmän tuotteen hinta laskee. Mikäli tarvittavaa määrää ostajia ei ilmoittaudu, raukeaa kauppa kaikkien osalta.

PDD-lyhenteellä tunnettu kiinalaisyhtiö kertoi sen kauppapaikan keränneen vuoden 2019 aikana 585,2 miljoonaa ostajaa. Kiinan toisiksi suosituin verkkokauppa JD mainostaa keränneensä rahaa samassa ajassa 362 miljoonalta asiakkaalta. Verkkojätti Alibaballa asioi puolestaan 711 miljoonaa ostajaa.

Toistaiseksi Pinduoduo kerää kaikki tulonsa verkkokauppakomissioista ja palvelunsa mainospaikoilta. Sen liikevaihto oli vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä jo 1,41 miljardia euroa, kasvua edellisvuoteen oli huikeat 91 prosenttia.

AliExpressin ja TaoBaon takana olevan Alibaban kasvu oli ”vain” 38 prosenttia, mutta liikevaihtoa se keräsi 21,12 miljardia euroa, lähes 15 kertaa uutta kilpailijaansa enemmän. Alibaba-konserniin kuuluu pelkän verkkokaupan lisäksi myös muita toimialoja, esimerkiksi järeä pilvipalvelu. Alibaba myös tuotti voittoa, PDD:n tulos painui tappiolle.

Yksi PDD:n voittokulun avaimista on ollut tiukka integraatio Kiinassa suosittuun WeChat-sovellukseen. Miljardin käyttäjän pikaviestinsovelluksen kautta voi tehdä ja maksaa PDD-ostokset. Erityisesti pienempien kiinalaiskaupunkien asukkaat ovat ottaneet PDD:n omakseen, siinä missä JD ja AliBaba hallitsevat markkinoita Shanghain kaltaisissa suurkaupungeissa.

Kiinan nettijätit eivät kuitenkaan ole jääneet seuraamaan tumput suorina uuden kilpailijan toimintaa. Alibaban TaoBao-sovellukseen lisättiin maaliskuussa uusi C2M-toiminto, jonka avulla asiakkaat voivat helposti ostaa tuotteet suoraan valmistajalta. Malli on tismalleen sama, jota PDD on hyödyntänyt omassa kaupassaan.

JD puolestaan julkaisi oman kimppakauppasovelluksen nimeltä Jingxi. JD pystyy kilpailemaan myös huippunopeilla toimituksilla, ja Alibaba voi tarjota valmistajille omaa pilvipalveluaan. PDD ei ainakaan tällä hetkellä pysty kisaamaan kummallakaan.