USA on pitkään vakuuttanut liittolaisilleen ja muulle maailmalle, ettei Huaweihin ole luottamista 5g-verkkojen toteuttamiskumppanina. Vihakampanjaa on terästetty enemmän tai vähemmän peitellyillä uhkauksilla etenkin tiedusteluyhteistyön takkuamisesta, jos kumppanien verkoissa käytetään kiinalaista teknologiaa.

Varsin yllättävältä kuulostavat Reutersin esiin onkimat tiedot, että USA itse olisi valmistautumassa avaamaan 5g-yhteistyötä rajusti ryöpyttämänsä yhtiön kanssa. Yhdysvaltain kauppaministeriössä kerrotaan olevan pitkälle valmisteltu ohjeistus, joka sallisi jenkkiyhtiöiden tehdä yhteistyötä Huawein kanssa 5g-verkkojen kehittämisessä.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa amerikkalaisyhtiöiden työntekijät ovat istuneet tuppisuina kokouksissa, joissa on määritelty 5g:n teknisiä määrityksiä ja protokollia. Näin siksi, ettei heille ole ollut selvää, mitä Huaweille sopii kertoa ja mitä ei. Tämä tilanne on USA:lle erittäin epäedullinen, koska kiinalaisfirma on saanut ajettua näkemyksiään eteenpäin.

Reuters kertoo saaneensa tietoja suunnanmuutoksesta kahdesta lähteestä, mutta ei virallista vahvistusta niille. Aivan pikaista takinkäännöstä ei ole tulossa, sillä kauppaministeriön lisäksi muillakin tahoilla saattaa olla vielä sanansa sanottavana. Mutta jossakin vaiheessa amerikkalaisfirmojen väki voinee osallistua täysipainoisesti 5g-kehitystä edistäviin kokouksiin Huawein työntekijöiden kanssa.