Tekniikasta innostuneet ovat viime vuosina hankkineet kotiinsa 3d-tulostimen, jolla on helppo printata vaikkapa varaosia lasten leluihin tai keittiövälilneisiin. Samaa tekniikkaa voi kuitenkin hyödyntää myös vaarallisiin tarkoituksiin.

Yhdysvalloissa toimiva Defense Distributed on saanut luvan julkaista sivuillaan useiden eri aseiden malleja ladattavaksi. Kuka tahansa voi ladata sivustolta aseita ja tulostaa niitä käyttöön kotonaan. Tarjolla ladattavaksi on ainakin surullisenkuuluisa AR-15 -kivääri ja ulkoisesti legendaarista AK-47-rynnäkkökivääriä muistuttava tsekkiläinen VZ-58.

Periaatteessa kyseessä ei ole uusi asia. Yhdysvalloissa on jo aiemmin ollut laillista valmistaa aseita kotona – kunhan niitä ei ole myyty eteenpäin. Vuonna 2012 Defence Distributedin takana oleva Cody Wilson julkaisi vapaasti ladattavan aseen 3d-mallin verkossa. Mallille ehti kertyä latauksia yli 100 000 ennen kuin viranomaiset sulkivat sivuston. Pitkään kestäneen väännön jälkeen viranomaiset ovat lopulta joutuneet antamaan Wilsonille periksi ja sallivat tämän julkaista aseiden 3d-malleja vapaasti verkossa 1.8. alkaen.

Pelkän mallin lisäksi tarvitaan toki kunnollinen 3d-tulostin. Usa Todayn mukaan aseiden tulostamiseen sopivat laitteet maksavat vähintään 5000 dollaria ja huippumallien hinnat kohoavat satoihin tuhansiin. Tulostimella voi kuitenkin valmistaa suuren määrän aseita suhteellisen edullisesti.

Itse tehtyjä ja siten sarjanumeroimattomia aseita kutsutaan Yhdysvalloissa ”haamuaseiksi”. Entinen alkoholin, tupakan ja tuliaiseiden viraston (ATF) työntekjiä David Chipman uskoo haamuaseiden suosion räjähtävän kasvuun lataus- ja tulostusmahdollisuuden myötä.