Kovaa vauhtia maailman suurimmaksi puhelinvalmistajaksi suunnanneen Huawein nousu tyssäsi yhtäkkiä toukokuussa, kun Yhdysvaltain kauppaministeriö lisäsi yhtiön kieltolistalleen. Listalle päätyminen tarkoitti sitä, että amerikkalaiset yritykset eivät voi tehdä bisnestä Huawein kanssa.

Sen jälkeen saagassa on nähty paljon erilaisia käänteitä ja peruutuksia, mutta perustilanne on edelleen sama: Huawei on mustalla listalla ja sen tulevaisuus on epävarma.

Mitä Huawein tapauksessa on tähän mennessä tapahtunut?

Yhdysvaltain virallisena perusteena Huawein laittamisessa listalle oli kansallinen turvallisuus, jota se väitti Huawein vaarantavan. Hallinnon virallisen kannan mukaan Huawei mahdollistaa Kiinan valtion vakoilun laitteidensa ja palveluidensa kautta. Huawei on järjestään kiistänyt väitteet.

Kiellon myötä Huawein amerikkalaiset kumppanit kuten Android-järjestelmää kehittävä Google joutuivat sanomaan sopimuksensa irti. Googlen jälkeen vastaavia ilmoituksia antoivat useat Huawein puhelinvalmistukselle elintärkeät kumppanit kuten mobiilipiirejä kehittävä ARM sekä piirivalmistajat Xilinx ja Broadcom.

Huawein kannalta suurin ongelma oli Googlen Android-lisenssin menetys. Ilman sitä Huawei ei pystyisi tuomaan myyntiin Googlen palveluilla kuten Play-sovelluskaupalla, Gmaililla tai Maps-sovelluksella varustettuja puhelimia. Google myös toimittaa kumppaneilleen tietoturvapäivityksiä Androidiin sekä antaa pääsyn tulevien Android-versioin esiversioihin jo ennen kuin koodi päätyy julkiseen jakoon Androidin vapaan lähdekoodin versiossa (AOSP).

Vastatoimena Huawei on kertonut kehittävänsä omaa käyttöjärjestelmää, HarmonyOS:ää. Huawein mukaan se on ensisijaisesti sitoutunut Android-ekosysteemiin, mutta jos se ei voi kauppasodan vuoksi käyttää Androidia, se on valmis ottamaan HarmonyOS:n käyttöön puhelimissaan. Järjestelmä sopii myös muihin laitteisiin kuten älykelloihin ja televisioihin.

Toistaiseksi Huawei tekee edelleen yhteistyötä esimerkiksi Googlen kanssa, sillä Yhdysvaltain hallinto antoi 90 päivän jatkoajan liiketoimille Huawein kanssa.

Jatkoajan perusteena oli pääasiassa se, että amerikkalaiset yhtiöt, jotka ostivat Huaweilta laitteita ja palveluita, saisivat siirtymäajan puitteissa valmisteltua Huawein tuotteiden korvaamisen toisilla.

Jatkoaika päättyi virallisesti elokuun 19. päivä, mutta Yhdysvallat siirsi takarajaa uudestaan taas 90 päivän verran. Syyksi jatkoajalle kerrottiin halu auttaa Huawein verkkoja käyttäviä pienempiä, pääasiassa harvemmin asutuilla alueilla toimiva mobiilioperaattoreita.

Huawein ongelmia jatkoaika ei varsinaisesti kuitenkaane edes siirrä, sillä jatkoaika koskee vain jo olemassa olevia sopimuksia. Huawei ei siis ole sen puitteissa ennakoivasti voinut esimerkiksi hankkia Android-lisenssejä tuleviin puhelinmalleihinsa.

Millainen on Huawein puhelinten tulevaisuus?

Huawein virallinen kanta on koko kevään ja kesän ollut se, että tilanteella ei ole vaikutusta jo nykyisin myynnissä oleviin malleihin. Valmistaja on luvannut, että myös syksyllä julkaistava Android 10 -järjestelmä saapuu ainakin suosituimpiin malleihin tavalliseen tapaan.

Huawein Mikrobitille tällä viikolla antama kommentti ei juuri jätä tulkinnanvaraa:

”Myydyt ja myynnissä olevat mallit tulevat saamaan normaalisti päivityksiä, niin sanottuja isoja päivityksiä eli versiopäivityksiä sekä tietoturvapäivityksiä. Kaikki ohjelmistot tulevat toimimaan myös jatkossa ja myös ne tulevat päivittymään normaalisti. Huawei-käyttäjälle olemassa olevasta tilanteesta ei siis aiheudu minkäänlaisia seuraamuksia – ei nyt eikä jatkossa.”

Tämän perusteella Huawein nyt myynnissä olevia puhelimia olisi edelleen turvallista ostaa ilman pelkoa siitä, että ohjelmistotuki loppuisi ennen aikojaan.

Mutkia matkassa taittuvalle näytölle. Huawein mobiilibisneksen toimitusjohtaja Richard Yu esitteli taittuvanäyttöistä Mate X -mallia yleisölle Barcelonassa helmikuussa.

Ainakin lippulaivamalleilleen Huawei lupaa monen muunkin valmistajan tapaan kolmen vuoden tukea, mikä yleensä tarkoittaa kahta Androidin versiopäivitystä ja kolmea vuotta tietoturvapäivityksiä.

Etenkin edullisempien puhelinten hintaluokassa ongelma on vieläkin pienempi, sillä niissä tuki ei yleensä ole erityisen pitkä alun perinkään, valmistajasta riippumatta.

Tulevien puhelinten tilanne sen sijaan on epävarmempi. Huawein alabrändin Honorin tuoreen Honor 20 Pron myyntiintulo myöhästyi usealla viikolla Android-tilanteen epäselvyyksien vuoksi. Vahvistamattomien tietojen mukaan Huawein järjestelmäongelmat olisivat vaikuttaneet jo yhtiön helmikuussa esittelemän taittuvanäyttöisen Mate X:n myyntiintuloon.

Huawein seuraava iso puhelinjulkistus on odotetusti Mate 30 -sarja, jota odotetaan syyskuun puolivälin tietämillä. Tuoreimpien tietojen mukaan Mate 30- ja Mate 30 Pro -puhelimet julkaistaan kyllä Android-järjestelmällä, mutta ilman Googlen palveluita. Asiasta on kertonut uutistoimisto Reuters, jolle Googlen edustaja on vahvistanut tiedot.

Google-palveluiden puuttuminen tarkoittaa sitä, että mitään sovelluksia ei voi asentaa Googlen sovelluskaupasta eivätkä tutut Googlen sovellukset toimi kunnolla, vaikka ne asentaisi kiertoteitä käyttäen. Käyttäjän kannalta kokemus on siis hyvin erilainen totuttuun verrattuna.

Koska Huawein ongelmissa on lopulta kyse kahden talousmahdin eli Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodasta, lopputuloksen ennustaminen on mahdotonta. Nykytiedon valossa esimerkiksi Huawein keväällä julkaisema P30 Pro on kuitenkin edelleen turvallinen ostos. Sitä kannattakin harkita etenkin sen loistavan kameran ansiosta.

Päivitys 29.8 10:08: Lisätty tieto Mate 30 -sarjan tilanteesta.