Robotti voi kiivetä pystysuoraa seinää myöten ja roikkua katosta, vaikka se ei itse asiassa edes kosketa seinää tai kattoa. Tämän ovat osoittaneet amerikkalaiset koneinsinöörit uudella keksinnöllään.

Robotin kiipeilyvoima perustuu läpimitaltaan 14-senttiseen joustavaan muovikalvoon, joka värähtelee noin 200 hertsin taajuudella. Tämä värinä synnyttää pinnan ja kalvon väliin alipainevyöhykkeen, joka pitää laitteen pinnassa kiinni.

Robotin kiipeilykykyjä havainnollistaa oheinen nopeutettu kuvanauha, jossa se kiertää täyden pystysuoran ympyrän isohkon putken sisässä. (Juttu jatkuu videon jälkeen. Video: Michael Tolley et al. / CC-BY 4.0.)

Keksinnöstä kirjoittavan

moottorin ympärille viritetty kalvo kykenee kantamaan noin 5 newtonin eli noin puolen kilogramman kuorman. Tätä tutkijat havainnollistivat kokeissaan esimerkiksi siten, että katosta ”tyhjän päällä” roikkunut laite ohjattiin nappaamaan koukkuun juomatölkki. Robotti kantoi sen hyvin.

Robotin kykyä kantaa taakkoja esitellään videoupotuksessa aivan tämän jutun lopussa.

Pinnan, johon kalvo tarttuu, täytyy kuitenkin olla suhteellisen sileä – kuten maalattu seinä, metalli, lasi, kuitulevy tai vaneri. Kalvon ja pinnan väliin näet jää vain noin 0,8 millimetrin paksuinen rako.

Niinpä tutkijat huomauttavat tieteellisessä artikkelissaan, että esimerkiksi tiiliseinää tai -kattoa myöten robotti ei enää pysty kiipeämään.

Koska robotti toimii värähtelemällä, ja ihminen kuulee 200 hertsin ääntä oikein hyvin, robotti pitää melkoista melua. Michael Tolleyn johtamat tutkijat kuvailevat sitä tieteellisessä raportissaan ”varsin äänekkääksi”.

Tätä voidaan sanoa maltilliseksi arvioksi. Mittaukset nimittäin paljastivat, että se synnytti lähes 89 desibelin metelin, mikä vastaa jo kohtalaista huutamista. Robotin synnyttämän metelin laatua havainnollistaa oheinen video. (Juttu jatkuu videon jälkeen. Video: Michael Tolley et al. / CC-BY 4.0.)

IEEE Spectrumin ja tieteellisen artikkelin mukaan robotin koko ei ole helposti skaalattavissa kumpaankaan suuntaan, vaan 14 senttimetrin halkaisija on optimi. Jos kalvo on liian pieni, moottorin massa hallitsee kokonaisuutta, eikä kalvon pinta-ala synnytä riittävästi voimaa. Jos kalvo on liian suuri, värähtelyn mekaniikka heikkenee – tai sitten kalvon massa kasvaa liikaa, jos värähtelystä halutaan pitää kiinni.

Tutkijoiden tieteellinen artikkeli on julkaistu Advanced Intelligent Systems -lehdessä. Se on vapaasti luettavissa. Käytännön tutkimustyöstä suurimman vastuun kantoi William Weston-Dawkes.

Kalifornian yliopistossa (UC San Diego) työskentelevä Tolleyn ryhmä on tehnyt luovaa insinöörintyötä täysin uudenlaisten robottien kanssa ennenkin. Vain muutama kuukausi sitten he julkaisivat tiedot robotista, jossa ei ole yhtäkään sähköistä komponenttia tai moottoria.

Kaikkia erilaisia robotin koetilanteita esittelevä videoupotus näkyy alla.

)

.