Tosinörtin tunnistaa siitä, että tylsät hommat on ulkoistettu atk:lle. Robotti-imureiden myötä atk:lle voi ulkoistaa myös lattioiden puhdistuksen.

Mikrobitin huhtikuun lehden vertailussa oli mukana yhteensä 6 robottia: iRobot Roomba i7+, Miele Scout RX2 Home Vision, Neato Botvac D7 Connected, Nedis VCRO210BK, Xiaomi Mi Robot Vacuum ja Xiaomi Roborock 2. Lue koko testi tästä linkistä.

Robotti-imurissa on sisällä yleensä Linux – tai Neaton tapauksessa Unix-tyyppinen QNX. Tämä tarkoittaa sitä, että laitetta voi ohjelmoida myös itse.

Siivousrobotti onkin pohjimmiltaan tietokone, joka on esiohjelmoitu tekemään käyttäjän kannalta tylsät asiat automaattisesti.

Yksinkertaisen robotin voi valmistaa itsekin kohtalaisen helposti mikrokontrollerin kuten Arduinon tai korttitietokoneen kuten Raspberry Pin avulla. Etäisyysanturi auttaa roboa havainnoimaan ympäristöään ja välttämään haavereita.

Kaupalliset toimijat ovat edenneet useita askelia pidemmälle. Kun pyörien varassa liikkuvassa robotissa on ­Linux-käyttöjärjestelmä, arm-suoritin ja liuta antureita, sen voi ohjelmoida vaikkapa käymään koko asunnon säännöllisesti läpi.

Vielä hyllyssä. Huhtikuun Mikrobitti kannattaa napata mukaan kauppareissulla.

Vaikka valmistaja ei olisi valinnut avoimuutta omaksi myyntivaltikseen, erityisesti suositumpien robotti-imureiden kohdalla harrastajat ovat korvanneet puutteen. Sekä Github-palvelusta että myös alan keskustelupalstoilta löytyy apua eri robotti-imureiden ohjelmointia varten.

Testin perusteella siivousrobotit ovat parhaimmillaan todella helppoja ja käteviä apulaisia. Kallein imuri ei ollut paras, mutta halvintakaan ei kannata hankkia. Testissä pärjäsi hyvin muun muassa Neato Botvac Connected D7, joka toimii loogisesti, siivoaa hyvin eikä juuri kompuroi esteisiin. Myös laitteen ohjelmoitavuus ja hakkeroitavuus ovat aivan omaa luokkaansa.

Roboimureiden testien taustoista löydät lisätietoa muun muassa tästä ja tästä. Lisäksi kotitestaajamme listasi laitteiden hyviä ja huonoja puolia käytännön elämässä. Videon imureiden toiminnasta löydät tästä jutusta.

Lue lisää: