Paristoilla, jotka perustuvat metallisen sinkin hallittuun polttamiseen ilmassa, on huomattava kapasiteettietu verrattuna tavallisiin akkuihin. Reaktion toista osapuolta, happea, ei näet tarvitse kantaa akun mukana.

Nyt saksalais-kiinalainen tutkijaryhmä kertoo valmistaneensa ensimmäistä kertaa koskaan luotettavasti toimivan ja ladattavan sinkki-ilma-akun. Asiasta kertoo saksalainen Münsterin yliopisto lehdistötiedotteessa.

Tähän asti vain kertakäyttöiset sinkki-ilma-paristot ovat toimineet luotettavasti. Akkuja sen sijaan on vaivannut joukko vahvasti emäksisestä elektrolyytistä aiheutuvia sivureaktioita, jotka ovat tehneet kokonaisuudesta epästabiilin.

Uuden akun kemia perustuu metallisen sinkin ja hapen reaktioon sinkkiperoksidiksi ZnO₂ sen sijasta, että tuotteena olisi tavallista sinkkioksidia ZnO. Oleellista akussa on myös elektrolyytti, joka ei ole emäksinen, vaan pH-neutraali vesiliuos trifluorimetaanisulfonihapon sinkkisuolaa eli kemistien ammattislangilla tuttavallisemmin sinkkitriflaattia.

Lehdistötiedotteen mukaan akku kestää ainakin 320 lataussykiä ja 1600 tuntia käyttöä normaalioloissa.

Tutkijaryhmää johtivat Martin Winter, Chunsheng Wang ja Kang Xu. Tieteellinen raportti tutkimuksesta on julkaistu erittäin arvostetussa Science-lehdessä.

Sinkki-ilma-akkuja ja -paristoja ei pidä sekoittaa tavallisiin alkaliparistoihin. Niissäkin anodina on sinkki ja elektrolyyttinä emäksinen liuos, mutta anodina toimii mangaanidioksidi MnO₂.