Red Canaryn tietoturvatutkijat ovat löytäneet uuden Mac-ympäristöissä viihtyvän haittaohjelman, joka on iskenyt jo liki 30 000 Mac-koneeseen yli 150 maassa.

Silver Sparrow -nimen saanut haitake pakottaa saastuneet Macit ottamaan yhteyttä hallintapalvelimeen kerran tunnissa ja kysymään lisäohjeita.

Ars Technican mukaan lisäohjeita ei toistaiseksi kuitenkaan jaeta, eikä haitake myöskään lataa koneelle lisää haittakoodia.

”Lopullisen haittaohjelman puute viittaisi siihen, että [Silver Sparrow] ryhtyy toimintaan vasta, kun toistaiseksi tuntemattomat ehdot täytetään”, tutkijat sanovat.

Hopeavarpusesta löytyy myös itsetuhomekanismi, mutta toistaiseksi sitä ei tiettävästi ole kertaakaan aktivoitu.

Tapaus saa erikoisempia piirteitä siksikin, että Silver Sparrow käyttää macOS:n Installer Javascript -ohjelmointirajapintaa suorittaakseen komentoja. Tämän vuoksi sen toimintaa ja sisältöä on vaikea analysoida.

Silver Sparrow pyörii myös natiivina Applen uudella M1-suorittimella. Se on siis optimoitu myös tuoreille M1-Maceille, jonka johdosta haitake rullaa yhtä ongelmitta Applen kuin Intelinkin suorittimilla.

Juuri M1-yhteensopivuus huolettaa Red Canaryn tutkijoita.

”Vaikka emme ole toistaiseksi havainneet Silver Sparrow’n lataavan lisää haittakoodia saastuneelle koneelle, haitakkeen tulevaisuuteen katsova M1-yhteensopivuus, globaali levinneisyys, suhteellisen nopea tartuntatahti sekä kehittyneet toiminnallisuudet viittaavat siihen, että Silver Sparrow on suhteellisen vakava uhka, joka on ainutlaatuisen hyvissä asemissa levittääkseen potentiaalisesti vakavaa haittakoodia hetken varoitusajalla”, tutkijat sanovat.

Toistaiseksi Silver Sparrow’sta ei siis ole välitöntä haittaa, mutta tilanne saattaa muuttua minä hetkenä hyvänsä.