Roope-palvelupisteitä on yhteensä noin 200 rannikolla ja Järvi-Suomessa. Palveluihin kuuluu muun muassa jätepisteitä, kuivakäymälöitä, astianpesupaikkoja ja veneiden käymäläjätteiden imutyhjennysasemia.

Roope-palvelut edesauttavat vesistöjen puhtautta ja roskattomuutta sekä vähentävät rehevöitymistä. Digitoimisto Poutapilven rakentama uusi mobiilikartta kokoaa nyt kaikki Pidä Saaristo Siistinä ry:n ylläpitämät satamapalvelut yhdelle alustalle.

Palvelun avulla vesilläliikkuja saa paikannettua itsensä kartalle ja näkee nopealla silmäyksellä lähistöllä olevat Roope-palvelut, kuten kuivakäymälät, jätepisteet, veneiden käymäläjätteiden imutyhjennyspaikat ja astianpesupaikat. Kartta kattaa Roope-palvelut sekä merialueella että Järvi-Suomessa.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n viestintäpäällikkö Nora Forsman kertoo yhdistyksen kokeneen erittäin tarpeelliseksi kehittää palvelun, jonka avulla vesilläliikkuja voi toimia kestävästi vesillä. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan sekä alkavan kesän vuoksi uusi palvelu on hyvin ajankohtainen.

”Veneilijät ja muut vesistöretkeilijät haluavat pääsääntöisesti toimia vastuullisesti ja PSS ry puolestaan haluaa luoda kestävälle vesillä liikkumiselle edellytykset.”

”Toki ajankohta oli nyt erittäin hyvä. Ihmiset ovat selkeästi poikkeustilanteessa liikkuneet aiempaa runsaammin vesillä ja luonnossa. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää Roope-kartan ja käyttää sitä apunaan myös matkan tai retkeilyn suunnittelussa”. Forsman kertoo M&M:lle.

Projektipäällikkö Oskari Haaristo Poutapilveltä kertoo, että lähtökohtana oli tehdä kartasta palvelumuotoilultaan mahdollisimman selkeä. Sitä tulee pystyä käyttämään esimerkiksi keinuvassa veneessä ja mielellään yhdellä kädellä.

”Haaste tämän tiimoilta on valtava. Käyttötilanteet vesillä ovat varsin erilaiset kuin esimerkiksi bussissa tai autossa. Käyttöliittymän tulee olla riittävän selkeä ja yksinkertainen, mutta samalla kuitenkin riittävän informatiivinen, jotta tarvittavat tiedot käyttäjä saa selville”, Haaristo toteaa.

”Myös värimaailmaan pitää kiinnittää erityistä huomiota, sillä aurinkoiset päivät veden äärellä haastavat hyvätkin näytöt”, hän lisää.

Toimii mobiilisovelluksen tavoin

Karttapalvelu on suunniteltu mobiilikäyttäjää ajatellen ja siitä löytyy kolme eri kieliversiota, jotka ovat suomi, ruotsi ja englanti. Kartan pystyy tallentamaan selaimesta pikakuvakkeeksi puhelimeen, jolloin se toimii tavallisen sovelluksen tavoin.

Karttapalvelu löytyy osoitteesta www.roopekartta.fi. Palveluja voi käyttää myös listana, jos karttapohja tuntuu liian raskaalta. Ladattua karttaa pystyy käyttämään myös offline-tilassa, jos mobiiliverkko ei ole käytettävissä.

”Palvelussa on kaksi tapaa selata palveluja: joko kartalla tai allekkain listattuna. Veneilijä voi suodattaa listanäkymää sijaintinsa mukaan. Jos hän on esimerkiksi Saimaalla ja valitsee sen pudotusvalikosta, hänelle näkyy aakkosjärjestyksessä kaikki Saimaan alueen Roope-palvelut. Tämä tapa voi olla kätevä silloin, kun muistaa palvelupisteen nimen, mutta ei sen tarkkaa sijaintia”, havainnollistaa Oskari Haaristo.

Roope-kartalta voi etsiä lisäksi Roope-satamia, joita on reilut 50. Roope-satamaohjelma on Pidä Saaristo Siistinä ry:n suomalaisille venesatamille suunnittelema ympäristöohjelma. Roope-satamilta edellytetään ympäristö- ja turvallisuusasioista huolehtimista. Pidä Saaristo Siistinä ry vastaa Järvi-Suomessa kuntien tai virkistysalueyhdistysten ja -säätiöiden omistamien retkisatamien huollosta.

”Palveluita rahoitetaan muun muassa jäsenmaksuillamme ja toivoisimmekin kaikkien niitä käyttävien olevan jäseniämme”, Nora Forsman toteaa.