Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja on kritisoitu suuresti niiden suuresta energiankulutuksesta. Kenties vastalauseena sähkösyöpöille kryptovaluutoille markkinoille tuli tällä viikolla uudenlainen kryptoraha, joka on suunniteltu ympäristön kannalta kevyeksi.

Business Insider kirjoittaa maanantaina julkaistusta chia-kryptovaluutasta, jonka keksijä on myös BitTorrentin luojana tunnettu Bram Cohen.

Kryptovaluuttaa hallinnoiva yritys Chia Network on saanut rahoitusta useilta tunnetuilta sijoitusyhtiöiltä, kuten Andreessen Horowitzilta, Naval Ravikantilta ja Cypherpunk Holdingsilta.

Bitcoinista tutun työntodistealgoritmin (proof of work) sijaan chia käyttää siirtojen varmentamiseen tila- ja aikatodistusta (proof of space and time). Menetelmän sanotaan kuluttavan merkittävästi vähemmän sähköä kuin työntodistus.

Laskentatehoon perustuvan louhimisen sijaan uutta chiaa luodaan ”viljelemällä” käyttäen kiintolevyjä ja ssd-asemia. Lohkon voittajaksi valikoituu se viljelijä, jolla on eniten viljeltyä alaa eli eniten kiintolevytilaa varattuna kryptovaluutan käyttöön. Menetelmä siis käyttää laskentatehon sijaan tallennuskapasiteettia.

Siinä missä bitcoinin louhiminen on aiheuttanut pulan näytönohjaimista, voi viljely johtaa vastaavaan tilanteeseen kiintolevymarkkinoilla. Taiwanilaisen kiintolevyvalmistaja Adatan tilaukset ovat lisääntyneet 500 prosentilla huhtikuun alusta lähtien. Kiinalaisissa verkkokaupoissa yrityskäyttöön tarkoitetut suuret kiintolevyt on myyty loppuun.

Chian hinta kävi maanantaina julkaisun jälkeen noin 1800 dollarissa, mutta on kirjoitushetkeen mennessä laskenut noin 700 dollariin.