Venäläisyhtiö Yandex lanseerasi torstaina Suomessa uuden halpakyytipalvelun. Yhtiö välittää Yango-applikaationsa avulla kyytejä, mutta autot ja kuskit ovat suomalaisten yrittäjien, joilla on taksilupa. Lähtöhinnaksi on luvattu 3 euroa.

Yhtiön datankeruuseen on suhtauduttu Baltian maissa epäilevästi. Seura-lehden mukaan muun muassa Liettuan pääministeri varoitti kesällä, että sovellus kerää asiakkaan kännykästä liikaa dataa, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä kyytikutsun kanssa.

Suomalaiset ovat voineet aiemmin törmätä sovellukseen myös Tallinnassa.

Liettuan viranomaiset ovat suositelleet voimakkaasti, etteivät kansalaiset asentaisi sovellusta. Erityisesti julkisissa tehtävissä toimivien on haluttu pidättäytyvän Yandex Taxin käytöstä.

Venäläiset asiantuntijat eivät näe asiassa ongelmaa: heidän mukaansa monet vastaavista mobiilisovelluksista haluavat pääsyn vaikkapa paikannustietoihin. Yandex on torjunut epäilykset ja vakuuttaa sovelluksen toimivan samoin kuin muut vastaavat kyytisovellukset. Yhtiö sanoo olevansa valmis avaamaan ovensa testaajille puhdistaakseen maineensa.

Yandex on venäläinen hakukoneyhtiö, "Venäjän Google", kuten kansainvälisten palveluiden strategiajohtaja Aram Sargjan sitä kuvailee. Yandex Taxi -niminen yritys toimii jo 13 maassa.

Yango-tilauspalvelun toiminta alkaa Suomessa perjantaina.