Pienempien parannusten lisäksi Catalina muuttaa Mac-tietokoneiden käyttöliittymää muutamalla merkittävällä tavalla.

Applen suursatsaus, kaiken viihteen keskukseksi pyrkinyt musiikkipalvelu iTunes sai kirveestä. Sen toiminnot jaettiin kolmeen osaan: musiikki, podcastit ja televisioviihde löytyvät jatkossa omien sovellustensa alta.

ITunesin tuhon myötä Applen iOS-laitteiden sisältöä hallitaan jatkossa Finderissä.

Uusi Sidecar-ominaisuus antaa käyttäjän muuttaa iPadinsa Macin kakkosnäytöksi. Tällä tavoin kytkettyä tablettia voi käyttää myös Photoshopin kanssa piirtonäyttönä.

Tietoturvaa on vahvistettu. Applen turvaprotokolla Gatekeeper tarkistaa jatkossa onko asennetuissa sovelluksissa tunnettuja haavoittuvuuksia. Sovellusten on myös kysyttävä käyttäjältä lupaa ennen pääsyä esimerkiksi asiakirjoihin. Apple Watchistakin tulee hyödyllisempi, sillä sitä voi jatkossa käyttää hyväksymään Macin lähettämiä tietoturvavahvistuksia.

Kadonneen läppärin löytää nyt helpommin, sillä kännyköissä ja tableteissa jo pitkään vakivarusteena ollut Löydä laite -ominaisuus saapuu viimein myös Maceille.

Sovelluskehittäjiä ilahduttanee, että Applen Project Catalystin avulla iPad-sovellukset saa käännettyä helposti toimimaan myös Macilla, jolloin ne tavoittavat merkittävästi enemmän käyttäjiä.

MacRumors toppuuttelee innostuneita huomioimaan, että Catalinan hienojen lisäominaisuuksien vastapainoksi 32-bittiset sovellukset lakkaavat toimimasta. Päivittäjällä kannattaa siis olla suunnitelma siitä, millä vanhat luotto-ohjelmistot korvaisi.