EU-valtiot kehittelevät omilla tahoillaan jäljityssovelluksia, jotka voisivat auttaa valtiorajojen avaamisessa ilman viruksen hallitsematonta leviämistä. Sovelluksen potentiaalisia hyötyjä tuskin moni kiistää, mutta huolta aiheuttavat kuitenkin esimerkiksi yksityisyydensuoja ja tietoturva.

Euroopan komissio on nyt antanut oman linjauksensa siitä, miten jäljityssovellusten tulisi toimia, kirjoittaa Reuters.

”Jäljityssovellusten pitää olla vapaaehtoisia, läpinäkyviä, väliaikaisia ja kyberturvallisia. Niissä on käytettävä pseudoanonymisoitua dataa ja bluetooth-tekniikkaa. Sovellusten täytyy olla yhteentoimivia eri valtioiden ja käyttöjärjestelmien välillä”, Euroopan komissio toteaa tiedotteessaan.

Euroopan komissio vaikuttaisi siis hylkäävän ajatuksen siitä, että EU-alueen sisäisten ulkomaanmatkojen tekeminen velvoittaisi jäljityssovelluksen asentamiseen.

Komissio teki myös tarkempia sovelluskehitykseen liittyviä ohjeistuksia, joiden on tarkoitus varmistaa eri puolilla Eurooppaa kehitettävien jäljityssovellusten yhteentoimivuus.

Minimivaatimusten mukaan sovellusten kautta on voitava lähettää käyttäjälle hälytyksiä ja ohjeita mihin tahansa EU-maahan. Terveysviranomaisten olisi sovelluksen kautta kyettävä ilmoittamaan ihmisiä heidän koronatestiensä tuloksista, laskemaan numeroarvo käyttäjän altistumisriskille sekä lähettämään ohjeita mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Mukana jäljityssovellusten kehitystalkoissa ovat myös teknologiajätit Google ja Apple, jotka kehittävät yhdessä altistumiskontaktien jäljittämisessä hyödynnettävää rajapintaa. Useille EU-maille rajapinta on kelvannut, mutta esimerkiksi Ranska on päättänyt toisin.

Myös maailman terveysjärjestö WHO kehittää omaa koronasovellustaan, joka on määrä julkaista toukokuun aikana.