Chicagon yliopiston tutkijat ovat kehitelleet sovelluksen, joka ihmissilmin katsottuna ei tee juuri mitään. Konenäon se saa kuitenkin lähes sekoamaan, The Register kertoo.

Ohjelma on saanut nimekseen Fawkes, vuoden 1605 ruutisalaliiton jäsenen Guy Fawkesin mukaan. Historiankirjoja paremmin mies tosin muistetaan nykyisin V niin kuin verikosto -sarjakuvasta ja siitä tehdystä elokuvasta, joissa Fawkesin mukaan nimetyt naamarit ovat suuressa roolissa.

Fawkes-ohjelma toimii digitaalisena naamarina, mutta jättää kasvonpiirteet ihmissilmien tunnistettavaksi. Mikäli kuvia yritetään käyttää kasvontunnistusohjelmiston oppimateriaalina, on kasvoja kuitenkin muokattu niin voimakkaasti, että ohjelmisto ei kykene todellisuudessa tunnistamaan kyseisiä kasvoja.

Tutkijoiden mukaan Fawkesilla käsitellyt kuvat tarjoavat yli 95-prosenttista suojausta kasvontunnistusohjelmistoilta. Suojaustaso pysyy 80 prosentissa, vaikka Fawkesilla sotkettujen kuvien joukkoon lisättäisiin käsittelemättömiä kasvokuvia.

Täydellisen sataan prosenttiin tunnistuksen hämäämisessä päästiin kokeissa, joissa tunnistusta yrittivät Microsoftin Azure Face API, Amazon Rekognition, ja Face++. Ohjelmisto on tarjolla GitHubissa, tutkijat ovat myös kehittämässä helppokäyttöisiä Fawkesia hyödyntäviä ohjelmia Windowsille ja Mac-tietokoneille. Itse tutkimukseen voi perehtyä Chicagon yliopiston sivuilla.