Brittiläisen SlashDatan tilaston mukaan tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä JavaScript säilytti asemansa ylivertaisesti suosituimpana ohjelmointikielenä. Pinnan alla kuplii kuitenkin Rust, joka on nopeasti vahvistanut asemiaan.

SlashDatan mukaan aktiivisia kehittäjiä maailmalla on noin 24,3 miljoonaa, ja heistä 13,8 miljoonaa käyttää JavaScriptiä. Kakkosena on Python 10,1 miljoonalla käyttäjällä ja kolmantena Java 9,4 miljoonalla käyttäjällä. Tässä vaiheessa matemaattisia yhtälöitä lienee siis jo käynyt selväksi, että aktiiviset koodarit pääsääntöisesti käyttävät useampaa kuin yhtä kieltä.

JavaScriptin suosio on noussut muutamassa vuodessa merkittävästi, sillä käyttäjien määrä on kasvanut noin 4,5 miljoonalla vuodesta 2017.

Suhteessa nopeimmin kasvaneita kieliä viimeisen vuoden aikana ovat kuitenkin olleet Rust ja Lua. Erityisesti Rust on noussut viime aikoina enenevissä määrin esille suosiotaan kasvattavana kielenä. SlashDatan tilastossa se on sijalla 13, käyttäjämäärän ollessa noin 1,3 miljoonaa.

Kuten kielten suosiosta kertonut TecTalk kuvailee, Rust-yhteisö on tänä vuonna noussut Mozillan varjosta ja perustanut oman Rust Foundationin. Järjestöä tukevat Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google sekä Mozilla.

Google kampanjoi sen puolesta, että Rustista tulisi toinen Linux-kernelin kielistä, ja tuottaa uutta koodia Android-käyttöjärjestelmään Rustilla. Rust saa ylistystä muun muassa sen muistivirheitä tehokkaasti karsivista ominaisuuksista.