NBC News on perehtynyt 4000 sivuun Facebookin sisäisiä tietoja vuosilta 2011-2014. Mukana on materiaalia chat-keskusteluista sähköposteihin ja kokousmuistiinpanoista kalvoihin.

Tiedot oli vuodettu brittiläiselle tutkivalle journalistille Duncan Campbellille. Hän antoi valikoitujen medioiden perehtyä materiaaliin. Mukana on noin 400 sivua materiaalia, jota brittiparlamentti käsitteli Cambridge Analytica -skandaalia setviessään.

Yrityksen johto harkitsi vuosia tietojen myymisestä muille yrityksille, mutta luopui ajatuksesta. Sen sijaan käyttäjien dataan pääsivät käsiksi monet kumppaniyritykset.

Facebook suosi joitakin yrityksiä ja sovelluksia, joissa oli mukana Mark Zuckerbergin kavereita tai joilla oli antaa vaihtokaupassa omaa dataa tai rahaa. Esimerkiksi Amazon sai pääsyn Facebookin tietoihin, koska se on ollut suuri mainostaja Facebookissa ja koska yhtiöt tekivät yhteistyötä Fire-puhelimen julkistuksen yhteydessä.

Toisaalta liian suosituiksi nousevien kilpailevien palvelujen datansaantia haluttiin rajoittaa. Facebook tajusi pikaviestimien olevan nouseva trendi ja halusi pärjätä sillä saralla omilla palveluillaan. Vuodetuissa tiedoissa näkyy, että kilpailevien sovellusten datansaannin estämisestä keskusteltiin asiana, joka voidaan esittää käyttäjien yksityisyydestä huolehtimisena.

NBC Newsin mukaan Facebook kiistää suosineensa joitakin kumppaneitaan tai sovelluskehittäjiä kaveruuksien tai mainosrahan perusteella. Yhtiötä ei ole syytetty suosimiseen liittyen rikoksista.

Asiakirjat on saatu oikeudenkäynnin yhteydessä. Pieni sovelluskehitysyhtiö Six4Three haastoi Facebookin oikeuteen vuonna 2015. Six4Threen Bikinis-sovelluksella löysi helposti kaikkien Facebook-kavereidensa bikinikuvat. Startupin mukaan Facebook uhkasi estää sovellukselta pääsyn käyttäjien kuviin, jolloin koko sovellus muuttuisi täysin turhaksi.

Facebookin mielestä dokumentit on valikoitu tarkoitushakuisesti, jotta niistä syntyisi tietynlainen kuva. Yhtiön mukaan tausta jää hahmottamatta: Facebook halusi vuonna 2014 tehdä muutoksia, jotka suojelisivat käyttäjien kavereiden tietoja sovelluskehittäjiltä.

NBC News kommentoi, että toimitus ei osannut päättää, saako vuodetuista tiedoista kokonaiskuvan sen aikaisesta tilanteesta vai ei. Facebook ei halunnut toimittaa lisää materiaalia asian selvittämiseksi.

Kun NBC News otti yhteyttä Facebookiin asiasta, Facebookin lakimiehet ilmoittivat tuomarille, että Six4Three on vuotanut tiedot. Startup kiistää väitteen. NBC News sanoo saaneensa tiedot brittitoimittajalta, joka sai ne anonyymiltä taholta.

Lähde: Tivi