Vuonna 2019 maailman johtava sukupuututkimusyhtiö Ancestry.com sai etsintämääräyksen palveluunsa. Pennsylvanian tuomioistuin halusi yhtiön avaavan dna-tietokantansa poliisille rikostutkintaa varten.

Ancestry kuitenkin kieltäytyi toimimasta määräyksen mukaisesti.

”Ancestry taisteli etsintämääräystä vastaan juridisiin syihin vedoten. Asiakasdataa ei luovutettu”, yhtiö kertoo viime viikolla julkaisemassaan raportissa.

BuzzFeedNewsin mukaan kiista saattaa viedä osapuolet korkeimpaan oikeuteen.

Ancestry on maailman suurin sukututkimukseen erikoistunut yritys. Yhtiö kertoo verkkosivuillaan, että se hallitsee 20 miljardia sukuhistorian rekisteriä. Pelkkiä dna-testejä on tehty yli 16 miljoonaa.

Sukulaisten geenit syyniin

Rikoksia ratkaisevat tahot ovat viime aikoina alkaneet hyödyntää geneettistä sukututkimusta epäiltyjen etsinnöissä. On siis ollut odotettavissa, että sukututkimusyhtiöitä aletaan vetää tutkintoihin mukaan.

Poliisit ovat alkaneet etsiä rikostutkinnoissa sellaisia geeniprofiileja, jotka vastaavat vain osittain rikospaikalta löytynyttä dna:ta. Niistä koostetaan epäillyn sukupuu, joka voi lopulta johdattaa oikean syyllisen jäljille.

Tällä hetkellä vain kaksi sukututkimusyhtiötä toimittaa tietoja poliisin tutkimuksia varten. Toinen on GEDmatch, joka on nykyään oikeuslääketieteellisen yrityksen omistuksessa, ja toinen on FamilyTreeDNA.