Applen uudet M1-suorittimilla varustetut Macbook-tietokoneet ovat ehtineet olla markkinoilla vasta muutaman kuukauden, mutta niille kehitetään jo haittaohjelmia. Aivan kuten lailliset ohjelmistokehittäjät, myös rikolliset hakkerit joutuvat kehittämään uusia ohjelmia uudelle arm-pohjaiselle suorittimelle.

Vice uutisoi tiettävästi ensimmäisestä raportoidusta haittaohjelmasta, joka on kehitetty varta vasten M1-suorittimelle. Kyseessä vaikuttaisi olevan päivitetty versio tunnetusta Pirrit-mainoshaittaohjelmasta. Uuden version nimi on GoSearch22.

Kyseessä on Safari-selaimen laajennus, joka kerää dataa selaimesta. Kerätyn datan perustella käyttäjää aletaan pommittaa ponnahdusikkunoilla, kupongeilla ja muulla mainosroskalla.

Ohjelmasta raportoineen tietoturvatutkija Patrick Wardle on kuvaillut haittaohjelmaa ”vaniljan makuiseksi”. Hänen mukaansa ohjelman tavoitteena on huijata uhriltaan rahaa. Ohjelmaa saatetaan kuitenkin päivittää vaarallisemmaksi lisäämällä siihen toimintoja.

Haittaohjelman esikuva Pirrit ei sekään ollut erityisen vaarallinen, mutta keskivertokäyttäjän oli lähes mahdotonta poistaa ohjelma koneeltaan, mikäli sen tuli selaimeensa asentaneeksi.