Digiapuri Alexa osaa tilata tavaroita verkkokauppa Amazonista. Apurin sisältävä Echo-laite aiheutti kalliin vahingon ensin lapsen käsissä ja sen jälkeen virhe vain kertautui.

Teksasilainen 6-vuotias pikkutyttö jutteli puhetta ymmärtävälle Alexalle ja pyysi tätä antamaan itselleen nukkekodin. Raporttien mukaan Alexa tilasi käskystä noin 160 dollarin hintaisen KidKraft Sparkle Mansion -lelun sekä pari kiloa keksejä.

Tapaus sai huomiota, ja niinpä myös San Diegossa toimiva uutiskanava CW-6 teki siitä jutun. Varomaton uutisankkuri kertoi tytöstä, joka pyysi Alexaa tilaamaan nukkekodin – ja sai samalla monien televisiota katselleiden perheiden Echo-laitteet tekemään tismalleen saman jutun.

Reportteri totesi englanniksi ”I love the little girl, saying ’Alexa ordered me a dollhouse'” mikä ei teknisesti katsoen ole suora käsky, mutta puhetta tunnistava Alexa ymmärsi sen kuitenkin pyyntönä.

CW-6 kertoo, että kanava on saanut tv-raporttinsa jälkeen lukuisia yhteydenottoja katsojilta, jotka olivat saaneet kuitenkin estettyä tilaukset. Ei ole tietoa, onko osa tilauksista kenties mennyt läpi.

Amazonin mukaan virheelliset tilaukset saa palauttaa. CW-6:n haastatteleman tietoturva-asiantuntijan mukaan kyseessä on ääniohjattujen laitteiden varhainen ongelma, ja teknologia tulee todennäköisesti kehittymään tulevaisuudessa muun muassa siten, että laite tunnistaisi ne henkilöt, joilla on lupa tilata tavaraa verkkokaupasta.

The Register huomauttaa, että Alexan vakioasetukset mahdollistavat verkkokauppatilaukset. Ne voi kuitenkin halutessaan poistaa käytöstä. Laitteita ei vielä voi virallisesti ostaa Suomesta: kaikkia Echo-pohjaisia ratkaisuja saadaan odotella täällä pohjolan perukoilla vielä tarkemmin määrittelemättömän ajan.