Säästöpankki on lähestynyt käyttäjiään ilmoituksin, joissa varoitetaan tietojenkalastelusta. Pankin mukaan rikolliset yrittävät saada pankkitunnuksia käsiinsä sähköpostitse, puhelimitse sekä tekstiviestein, mutta nyt myös hakutulosten avulla esimerkiksi Googlessa tai Bingissä.

”Rikolliset ovat onnistuneet nostamaan hakukoneiden tulosten kärkeen pankkien sivuja muistuttavia huijaussivustoja, joilla kalastellaan pankkitunnuksia.”

”Hakukoneiden tulosten klikkaaminen voi ohjata väärennetylle sivustolle, joka muistuttaa aitoa pankkia. Älä kirjaudu verkkopankkiin hakukoneen tulosten kautta”, Säästöpankki kertoo asiakkailleen lähettämässä viestissään.

Jos huijaussivustolle päättyy tietojaan antamaan, saavat rikolliset käsiinsä tunnukset ja salasanat ja niillä pyritään tekemään Säästöpankin mukaan petollisia maksuja.

Säästöpankki neuvoo asiakkaitaan siirtymään Säästöpankin sivuille kirjoittamalla suoraan osoitepalkkiin ”www.saastopankki.fi” tai käyttämään jo aiemmin tallennettuja kirjanmerkkejä. Lisäksi pankki suosittelee mobiilisovelluksen käyttämistä mahdollisuuksien mukaan.

Kyberturvallisuuskeskus varoitti helmikuussa sivuillaan hakukoneissa vastaan tuleviin huijaussivustoihin. Rikolliset matkivatkin monia pankkeja ja on mahdollista, että hakukonehuijaukset ovat tulossa takaisin kesäksi.

Nordea ilmoitti keväällä, että sillä oli tiedossaan yli 50 kyseisen huijauksen uhria. Poliisin mukaan uhrien varoja siirrettiin ulkomaille ja niitä myös nostettiin automaateista ulkomailla.

Varo myös yhteydenottoja

Iltalehti sai käsiinsä myös tällä hetkellä Säästöpankin nimissä liikkuvan huijaussähköpostiviestin, jossa väitetään, että vastaanottajaa odottaisi ”tärkeä päivitys”. Viestin lähettäjäksi on merkitty ”Säästöpankki Tunnistus”, mutta sähköpostiosoite on aivan jotain muuta. Viestissä yritetään saada siirtymään oikeaa pankkia matkivalle huijaussivustolle.

Sivustolle siirryttäessä yritetään uhrilta urkkia käyttäjätunnus sekä salasana. Uhria yritetään saada myös syöttämään avainkorttinsa tunnuslukuja, jonka jälkeen rikolliset voivat päästä käsiksi tiliin ja tehdä rahasiirtoja.

Tällaiselta huijausviesti näyttää. Kuvakaappaus

Jos linkin avaa, voi tämän jälkeen tulla soitto tuntemattomalta henkilöltä.

”Jos kuitenkin olet avannut linkin ja sinulle soittaa tämän jälkeen tuntematon henkilö esittäytyen pankkivirkailijana, älä anna mitään luottamuksellisia tietojasi puhelimitse. Ilmoita tällaisista tapauksista poliisille”, Säästöpankki kertoo ohjeistuksessaan.

Säästöpankki muistuttaa, ettei se koskaan kysele salasanoja tai muita salaisia tietoja viestein.

”Muista, että kukaan ei koskaan kysy pankkipalveluiden käyttöön tarkoitettuja verkkopankin tai maksukortin tietoja puhelimitse tai sähköpostilla. Jos kysyjänä on pankkilaiseksi, poliisiksi tai muuksi viranomaiseksi esittäytyvät, niin kysyjä on huijari”, Säästöpankki ohjeistaa.

Näin suojaudut verkkopankkihuijauksilta

Kyberturvallisuuskeskus on jakanut myös ohjeet tietojenkalastelun välttämiseksi:

  1. Tee omalle verkkopankin osoitteelle selaimeesi kirjanmerkki.
  2. Varmista selaimen osoiteriviltä, että osoite on pankin oma osoite.
  3. Älä luota sokeasti hakukoneen antamiin tuloksiin.
  4. Älä mene verkkopankkiin sähköpostilinkeistä tai tekstiviestistä.
  5. Käytä pankkisi mobiilisovellusta asiointiin.