Hinta-laatusuhde ei merkitse kaikille samaa. Yleisesti hyväksytään kuitenkin ajatus, että hintahaitarin kalleimpaan päähän osuvat tuotteet harvemmin tarjoavat kovin hyvää vastinetta rahalle. Myös kaikkein halvin vaihtoehto on vain hyvin harvoin millään tavalla laadukas, sillä viimeistenkin senttien puristaminen pois hinnasta on erityisen väkevää myrkkyä laadulle.

Tietokoneissa parhaan hinta-laatusuhteen tittelistä kilpailevat vieläpä monenlaiset ja hyvin eri käyttötarkoituksiin suunnatut laitteet: perinteiset pöytäkoneet, all-in-onet, läppärit, tabletit ja erilaiset kahden viimeksi mainitun välimuodot.

Perusmalli, paras malli

Omasta mielestäni markkinoiden hinta-laatusuhteeltaan parhaan tietokoneen titteli on tästä huolimatta helppo jaettava. Se kuuluu Apple iPadille, ja nimenomaan sille mallille, jota myydään ilman lisänimiä. Ei siis iPad Airille, Minille tai Prolle vaan pelkälle iPadille, jonka tuorein versio saapui myyntiin vajaa vuosi sitten.

32 gigatavun tallennustilalla ja ilman mobiiliverkkosovitinta myytävä iPad-malli maksaa Applen kaupassa 369 euroa, monilla jälleenmyyjillä jokusen kympin vähemmän. Se on aivan käsittämättömän pieni rahasumma verrattuna siihen nähden, mitä kaikkea rahalla saa. IPadissa on erittäin laadukas näyttö, edelleen millä tahansa mittapuulla varsin puhdikas Apple A10 -järjestelmäpiiri, salamannopea massamuisti, kokoonsa nähden hyvät kaiuttimet, mainio akkukesto ja kohtuullinen paino.

Ennen kaikkea se kuitenkin kuuluu markkinoiden ainoaan tablettiekosysteemiin, jossa tarjolla on aidosti laaja valikoima nimenomaan tableteille suunniteltuja sovelluksia. Windows-tableteille kosketusnäyttöoptimoituja sovelluksia kun on ylipäätään surkean vähän, ja Android-maailmassa harvinaiset tabletit ovat sovelluskehittäjille välttämätön pakkopulla, jolle ei usein uhrata ajatustakaan.

Halpa hinta suojaa ekosysteemiä

Miksi iPad sitten on niin halpa? Applea ei tunneta hintojen polkemisesta, mutta iPad on selvästi poikkeus säännöstä. Syy löytynee siitä, että tablettien maailmassa Apple on poikkeuksellisesti johtavassa markkina-asemassa. Siinä missä sekä tietokoneissa että puhelimissa Apple tyytyy kansoittamaan vain hintahaitarin yläpäätä eikä juuri välitä markkinaosuudesta, tableteissa omenayhtiö on ylivoimainen markkinaykkönen ja myy liki kolme neljäsosaa maailman tableteista. Tällaista asemaa kannattaa suojella, sillä se lukitsee iPadin tablettiekosysteemien ykköseksi myös tulevaisuudessa. Niinpä Apple varmistaa, ettei hintakilpailu rapauta iPadin ykköstilaa, ja pitää edullisimman mallin hinnan kohtuullisella tasolla.

Applelle tyypillisiä korkeita katteita otetaan kuitenkin tuttuun tapaan suuremmasta tallennustilasta, lte-tuesta ja tietenkin kalliimmista iPad-malleista. IPadin tapauksessa kuitenkin rahalle saa varsin vähän vastinetta, sillä ehdoton valtaosa ostajista tuskin huomaa juuri mitään eroa perus-iPadin ja jopa monta kertaa kalliimman, suorituskykyisemmän iPad Pron välillä.

Miksi iPad sitten on hinta-laatusuhteeltaan parempi kuin jokin toinen reilun 300 euron tietokone? Vastaus on yksinkertainen: iPad on hyvä siinä, mihin se on tarkoitettu. Parempaa laitetta esimerkiksi nettisivujen tai sähköisten lehtien lukemiseen on vaikea kuvitella. Ipad on myös mainio mediatoistin, toimiva pelialusta, asiallinen nettipääte ja varsin pätevä laite myös esimerkiksi valokuvien ja videoiden editointiin.

Työntekoon tai esimerkiksi ohjelmistokehitykseen tai muihin näppäimistöä ja täysiveristä pc-käyttöjärjestelmää vaativiin askareisiin iPad ei tietenkään ole paras valinta – mutta niin ei ole mikään muukaan 300 euron tietokone. Siinä, missä halpa Windows-kone on laitteistorajoitteidensa takia poikkeuksetta turhauttava käyttää, iPad toimii hyvin kaikissa niissä käyttötarkoituksissa, joihin tabletti ylipäätään soveltuu. Se tuntuu viimeistellyltä tuotteelta, joka toimii sulavasti. Samaa ei todellakaan voi sanoa samanhintaisesta Windows-läppäristä tai -tabletista, joka natisee käyttöjärjestelmänsä laitevaatimusten alla ja on lisäksi kruunattu kehnolaatuisella näytöllä ja muovisella rakenteella. Chromebook-kannettavat eivät kärsi heikosta raudastaan yhtä paljon, mutta sovellusten vähäisyyden takia ne ovat vielä paljon rajoitetumpia laitteita kuin iPad.

Kestää isältä pojalle

Istun itse työpäivät etupäässä Windows-pöytäkoneen ääressä ja omistan myös läppärin ja älypuhelimen, mutta vapaa-ajalla käsissä kuluu ylivoimaisesti eniten kolmen vuoden ikäinen 9,7 tuuman iPad Pro. Sen ruudulta luen lähes kaiken mahdollisen, mukaan lukien sähkökirjat – taustavalaistu näyttö pesee käyttöliittymänä paperin mennen tullen.

Teknisesti kyseinen iPad Pro vastaa varsin tarkkaan nykyistä perus-iPadia. Mitään syytä, miksi vaihtaisin nykyisen iPadini uudempaan, ei ole, ja tuskin lähiaikoina ilmaantuukaan. Käyttöjärjestelmäpäivityksiä sille tulee vielä useamman vuoden ajan, ja todennäköisesti laite pysyy käyttökelpoisena kunnes sen akku väsähtää.

Tiedän, että moni lukija on kanssani rajusti eri mieltä – jopa siitä, voiko iPadia sanoa tietokoneeksi. Kommentteihin toivonkin siksi vastaehdotuksia mielestänne hinta-laatusuhteeltaan vielä paremmista tietokoneista – tai niiden korvikkeista, mitä härpättimiä sitten lienevätkään.