Classic Shell oli erityisen suosittu Windows 8:n julkaisun jälkeen, kun Microsoftin esittelemä Metro-käyttöliittymä oli monille liikaa. Kosketusnäytöille optimoitu käynnistysvalikko aiheutti monissa inhoreaktion ja tarpeen korvata se jollain vaihtoehtoisella valikolla.

Classic Shellin lisäksi tarjolla oli muun muassa Stardockin kehittämä maksullinen Start8. Vuonna 2017 Classic Shellin kehittäjä sai kuitenkin käynnistysvalikon kehitystyöstä tarpeekseen.

Heitteille projektia ei jätetty, sillä kehittäjä päätti julkaista käynnistysvalikon lähdekoodin ja houkutella sillä tavoin ihmisiä jatkamaan sen kehitystä.

Teknologiasivusto GHacks testasi Classic Shellin muunnelman, Open Shellin toimintaa. Open Shell on Classic Shellin luonnollinen jatke, mutta se kärsii Windows 10:n liian tiheästä päivitysvälistä.

GHacksin testien perusteella Open Shelliä voi käyttää May 2019 Update -ominaisuuspäivityksellä varustetussa Windows 10 -versiossa (1903), mutta bugeihin ja omituisuuksiin kannattaa varautua.

Open Shell sisältää käynnistysvalikon lisäksi myös perinteisen työkaluvalikon File Explorer -sovellukselle eli Windowsin Resurssienhallinnalle. Jatkuvasti päivittyviä Open Shell Nightly -kehitysversioita voi ladata projektin GitHub-sivujen kautta.

Windows 10:n lisäksi Open Shell toimii myös Windows 7:ssä sekä 8:ssa.