Monet muistavat millaista Linuxin päivittäminen saattoi olla 20 vuotta sitten. Komentoriviloitsuja ja sormien ristimistä, jotta kaikki sujuisi odotetusti eikä ongelmia ilmenisi.

Noista vuosista on kuljettu tuhansia kilometrejä käyttäjäystävällisyyden valtatiellä, ja nykyään Linux-jakelun päivittäminen onnistuu yleensä vain muutamalla klikkauksella ja pääkäyttäjätunnuksen salasanan syöttämisellä.

Linux Mint ei tee poikkeusta trendiin, onhan kyseessä eräs kaikista parhaimmista aloittelijoille sopivista distroista.

Mintin päivittäjän kannattaa kuitenkin muistaa, että uusi versio tuo harvemmin mitään niin mullistavaa uutta, että päivitykseen kannattaisi rynnätä suin päin.

Joskus versiopäivityksen tekeminen on kuitenkin perusteltua. Tässä oppaassa päivitämme toiseksi uusimman Linux Mint 20.2 Uman Linux Mint 20.3 Unaksi.

Asenna päivitykset

Versiopäivitys onnistuu vain, mikäli käyttöjärjestelmään on asennettu tuoreimmat saatavilla olevat päivitykset. Kurkkaa siis tehtäväpalkin kilpikuvaketta. Näkyykö siellä kenties pieni oranssi piste? Jos näkyy, uusia päivityksiä on saatavilla. Mikäli ei, järjestelmä on ajan tasalla.

Klikkaa kilpikuvaketta. Päivitystenhallinnan sovellusikkuna avautuu.

Mikäli päivität käyttöjärjestelmää ensimmäistä kertaa, ehdottaa Mint ensimmäiseksi päivitysohjelman itsensä päivittämistä ja sen jälkeen paikallisten peilipalvelimien käyttämistä.

Päivityksiä päivityksille. Ensimmäisenä kannattaa asentaa Päivitystenhallinnan uusi versio.

Vastaa myöntävästi ja valitse lähin palvelin klikkaamalla. Jos maantieto on hallussa, on avautuvasta listasta helppoa valita lähin peilipalvelin valtion lipun perusteella. Esimerkkitapauksessa valitsimme rakkaan naapurimme.

Liput tutuiksi. Peilipalvelimeksi kannattaa aina valita mahdollisimman lähellä sijaitseva palvelin.

Peilipalvelimet on jaettu kahteen eri osaan. Uma viittaa Linux Mintin ohjelmistolähteisiin, Focal (Fossa) puolestaan Ubuntuun, johon Mint perustuu ja jonka ohjelmistolähteitä käyttöjärjestelmä niin ikään hyödyntää.

Kun palvelimet on valittu, päivitä välimuisti klikkaamalla OK ja antamalla salasanasi.

Tämän jälkeen asenna saatavilla olevat päivitykset valitsemalla Asenna päivitykset.

Versiopäivityksen käynnistäminen

Kun olet käynnistänyt laitteen uudelleen, on aika siirtyä versiopäivityksen pariin. Valitse jälleen kilpikuvake ruudun oikeasta alalaidasta ja Muokkaa > Päivitä käyttöjärjestelmä versioon ”Linux Mint 20.3 Una”.

Uusi versio saatavilla. Päivityshallinnasta selviää, ovatko uuden Mint-version päivityskanavat jo auenneet.

Tämän jälkeen käyttäjälle esitetään päivitysikkuna, josta löytyy uuden version ominaisuuksia ja yleiskuva. Lisäksi julkaisumuistion kautta voi tarkistaa tunnetut ongelmat sekä muut julkaisutiedot. Voit jatkaa valitsemalla aina Seuraava.

Viimeisessä vaiheessa käyttäjän tulee kuitata, että päivityksen mahdollisesti aiheuttamat ongelmat ovat tiedossa. Lisää ruksi kohtaan ”Ymmärrän riskit. Haluan päivittää ”Linux Mint 20.3 Una” -julkaisuun.”

Viimeinen mahdollisuus peruuttaa. Kun versiopäivitys käynnistyy, ei sitä kannata keskeyttää. Vaarana on pakettien vioittuminen, mikä tekee asennuksesta käyttökelvottoman.

Tämän jälkeen versiopäivitys käynnistyy. Laitteesta ja tallennusvälineestä riippuen päivitys voi viedä kaikkea 30 minuutin ja kolmen tunnin väliltä.

Lopuksi laite tulee vielä käynnistää uudelleen päivityksen viimeistelemiseksi. Tämän jälkeen voit alkaa käyttää Linux Mintin uutta versiota. Tukiaikaa Linux Mint 20.3 Unalle on luvassa huhtikuulle vuoteen 2025.