Siirtyminen 5g-aikaan ei tapahdu mobiiliteknologioiden edelläkävijänä rehvastelleessa Suomessakaan yhdessä rysäyksessä. Operaattoritkin ovat olleet valmiita kastamaan varpaitaan veteen hyvin varovasti, eikä asiakkaiden puoleltakaan ole päässyt kasvamaan valtaisia paineita.

Ensimmäisenä 5g-liittymät otti tarjontaansa viime kesänä Elisa, Telia seurasi perässä syksyllä. Nyt myös DNA kertoo aloittaneensa 5g-liittymien myynnin.

Aivan 5g-noviisi DNA ei ole, sillä se aloitti joulukuussa DNA Koti 5G -palvelun myynnin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Ajatuksena on tarjota nopea laajakaista pientaloille, joihin kuitua ei ole saatavissa tai sen rakentaminen on turhan kallista.

Nyt myyntiin tuodaan kuluttaja-asiakkaille neljä erilaista liittymää, joista kaksi on tarkoitettu yksinomaan datakäyttöön, kaksi myös puhelimilla käytettäväksi. Nimelliset nopeusvaihtoehdot ovat 400 tai 1000 megabittiä sekunnissa. Hintahaitari on runsaasta 30 eurosta noin 50 euroon kuukaudessa. Yrityskäyttöön tarjotaan myös neljää eri liittymää, jotka poikkeavat jonkin verran kuluttajaliittymistä.

Liittymälanseerauksen yhteydessä DNA tuo markkinoille 5g-laajakaistareitittimen, koti- ja yrityskäyttöön soveltuvan Kotimokkula 5G WiFi H112:n.

5g-laitevalikoiman luvataan laajenevan kevään aikana – ja laajentamisen varaa onkin, sillä nuo reitittimet ovat ainoat DNA:n valikoimissa olevat 5g-laitteet. Yhtään uusia liittymiä täysin hyödyntävää puhelinta ei operaattorin mallistosta löydy.

”Tällä hetkellä laadukkaiden 5g-päätelaiteiden tarjonta on vielä rajallinen, ja toisen sukupolven 5g-älypuhelimien julkistukset ovat vasta alkamassa. Vuosittaisessa matkaviestinalan tapahtumassa Barcelonassa helmikuun lopulla tullaan julkaisemaan useita kiinnostavia malleja. Otamme näitä myyntiin heti, kun laitevalmistajat pystyvät niitä toimittamaan”, kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen lupaa.

Hän perustelee liittymämyynnin aloittamista ilman puhelintarjontaa sillä, että nyt saatiin myyntiin ensimmäiset riittävän kyvykkään 5g-reitittimet.

”Puhelimista meillä on verkkotesteissä toisen sukupolven 5g-päätelaitteita, jotka näyttävät sekä virrankulutuksen että nopeuksien osalta erittäin hyviltä. Niitä aletaan myydä kuluttajille ja yrityksille heti kun mallit julkaistaan alkuvuoden aikana”, Väisänen sanoo.

Nyt DNA:n 5g-palvelut ovat tarjolla Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Hyvinkäällä. Alkuvuoden aikana 5g-verkko tulee olemaan käytössä yli 20 paikkakunnalla, vakuutetaan tiedotteessa.