Debian 10:n kehitysversio siirrettiin pahasti keskeneräisen Waylandin käyttöön. Viimeisimpään versioonsa 11 vuonna 1987 päivittynyt Xorg sai tehdä tilaa uudelle tulokkaalle.

Vuonna 1984 MIT:ssä kehitetty X Window Systemin tuorein versio (X)11 näki päivänvalon vuonna 1987, Neowin kirjoittaa. Sittemmin X11 on siirtynyt ylläpitotilaan, jossa sille julkaistaan pieniä korjauksia.

Monet Linux-jakeluversiot ovatkin etsineet kuumeisesti korvaajia X11:lle. Wayland esiintyi otsikoissa ensimmäisen kerran jo vuonna 2010, mutta vasta parin vuoden ajan protokolla on ollut todellisessa testissä eri Linux-jakeluissa, kuten Fedorassa. Myös Ubuntu 17.10 tulee hyödyntämään Waylandia, joskin X11 pidetään edelleen varalla.

Wayland on pahasti keskeneräinen teknologia. Se aiheuttaa runsaasti yhteensopivuusongelmia esimerkiksi ruudunkaappaussovellusten kanssa. Lisäksi Nvidian suljetun laiteajurin vanhemmat versiot eivät toimi Waylandin kanssa lainkaan.

Debian on aina perustunut vakaudelle. Jakelu siirtyy uusien versioiden ja ominaisuuksien käyttöön hitaasti ja maltilla. Debian 10:n kehitysversio on nyt siirretty oletusarvoisesti Waylandin käyttöön. Myös Debian aikoo pitää varalla vanhan X11-järjestelmän.

Debian 10 on tarkoitus julkaista vasta vuonna 2019, joten Waylandilla pitäisi olla riittävästi aikaa kehittyä vakaaksi teknologiaksi ja päästää X11 lopulta hyvin ansaitulle eläkkeelle.

Päivitys 8.9. klo 12:26: Otsikkoa korjattu: poistettu maininta ”pahasti keskeneräisestä Waylandista” ja tarkennettu, että kyseessä Debianin kehitysversio.