Lake Cityn tarina ei ole ainutlaatuinen, sillä kiristysohjelmien määrä kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kiristäjät iskivät Teksasiin ja saivat 22 kunnan koneet lukittua. He vaativat miljoonia dollareita lunnaina.

ProPublican mukaan tästä kasvavasta epidemiasta hyötyvät ennen kaikkea vakuutusyhtiöt, ja se synnyttää ikävän kierteen.

Kiristysohjelmien pelkoon on helppo myydä vakuutuksia, sillä se tarjoaa uhreiksi joutuneille kaupungeille, yhtiöille ja organisaatioille helppoja ja nopeita ulospääsyjä kiperistä tilanteista.

Samalla se tarkoittaa sitä, että kiristäjille maksetaan muitta mutkitta.

Koska kiristäjätkin saavat näin enemmän rahaa vähemmällä vaivalla, tämä kannustaa hakkereita kehittämään entistä viheliäisempiä kiristysohjelmia.

Tämä taas kannustaa kaupunkeja, yhtiöitä ja organisaatioita ottamaan vielä kattavampia vakuutuksia.

”Juuri kybervakuutukset pitävät kiristysohjelmia hengissä. Se on kieroutunut suhde. Jos tulee halvemmaksi maksaa kuin kattaa uhrin liikevaihdon menetykset, [vakuutusyhtiöt] maksavat miten suuren summan hyvänsä”, kommentoi tietoturvayhtiö Emsisoftin cto Fabian Wosar.

Uhrin halukkuuden maksaa kiristäjille ymmärtää myös hyvin.

ProPublican esimerkkitarinassa Lake Cityn pormestari ja johtokunta tiesivät kaupungin it-osaston yrittävän ratkaista ongelmaa varmuuskopioiden palauttamisen avulla. Se tosin olisi todennäköisesti käynyt hyvinkin kalliiksi ja vieläpä vienyt runsaasti aikaa, joten Lake City päätti maksaa lunnaat.

”Me maksamme 10 000 dollaria, jotka voi vieläpä vähentää veroissa ja pääsemme toivon mukaan heti takaisin töihin, tai sitten sanomme ”Ei, tuohon emme ryhdy” ja sitten käytämme varoja joita meillä ei ole päästäksemme edes takaisin toimintakykyisiksi. Joten minulle valinta ei ollut mukava, mutta se oli ainoa mahdollinen”, kommentoi Lake Cityn pormestari Stephen Witt.