Näin varoittaa älykkään kyberuhkatoimisto Recorded Futuren tutkijajoukko raportissaan.

Todistaakseen tämän, tutkijat perustivat valeyrityksen, jonka kautta he palkkasivat venäläisiä valemedioita vaikuttamaan perustamansa yrityksen maineeseen, kirjoittaa NBC News.

Tutkijat kertovat, että palkatut freelance-valeuutistoimistojen työntekijät olivat erittäin ammattitaitoisia ja asiakaspalveluhenkisiä. Heidän tarjontansa oli kattavaa, ja yhden toimiston verkkosivuilla oli jopa suosituksia.

Toiminta on siis verrattavissa minkä tahansa palvelutoimittajan kunnianhimoiseen toimintaan.

Palveluiden hinnat vaihtelevat julkaisutyypin mukaan. Esimerkiksi yhden julkaisun kirjoittaminen sosiaalisessa mediassa maksaa noin seitsemän euroa. Kommenttien kirjoittaminen artikkeliin tai muuhun julkaisuun maksaa puolestaan alle 10 euroa, palvelua myydään 10 kappaleen paketeissa.

Mainetta rakentamaan

Tutkijoiden perustaman yhtiön mainetta rakennettiin niin, että yrityksestä julkaistiin itse kirjoitettuja artikkeleita erilaisilla verkkosivuilla. Yksi verkkosivuista oli myös journalistien suosima lähde.

Artikkeleita jaettiin lisäksi sosiaalisessa mediassa useiden eri valetilien kautta. Toimistojen käytössä oli tuhansia valetilejä, jotka seurasivat ja kontaktoivat ihmisiä eri maissa. Koko lysti maksoi noin 5500 euroa.

Kun mainetta oli saatu riittävästi, tutkijat palkkasivat toisen venäläisen valemedian tuhoamaan sen. Tähän käytettiin samanlaisia keinoja kuin maineen rakentamiseen, mutta jaettu sisältö liittyi yritykseen negatiivisesti. Tästä yhtiö joutui pulittamaan noin 3800 euroa.

NBC News:in turvallisuusanalyytikko Clint Watts uskoo, että tämä Trolling as a Service -palvelutoiminta tulee olemaan IRA:n eli venäläisen trollitehtaan jälkeen seuraava sosiaaliseen mediaan vaikuttava aalto.