Nettiyhteydet ovat varsin merkillinen kauppatavara siinä mielessä, että luvatut ja toteutuneet nopeudet harvoin kohtaavat. Etenkin mobiiliyhteys myydään komealla lupauksella, mutta mainitaan laaja ”vaihteluväli”. Hämmästyttävästi toteutuneet nopeudet ovat lähes poikkeuksetta hyvin lähellä ilmoitettua vaihteluvälin minimiä. Kiinteiden nettiyhteyksien kanssa tilanne on hieman parempi, mutta harvoinpa siitä satamegaisesta langastakaan satasta irti saa.

Ars Technica kirjoittaa Cox Communicationsin kiinnostavasta linjanvedosta: operaattori lähestyi netin suurkuluttajaa uhkaamalla hidastaa koko naapuruston nettiyhteyksiä, jos ei meininki muutu. Näin se myös teki.

Floridassa asuva Mike kertoo maksavansa 150 dollaria kuukaudessa. Itse yhteys, joka tarjoaa 1 Gbps sisään ja 35 Mbps ulos, maksaa satasen. 50 taalalla piti saada oikeus rajoittamattomaan tiedonsiirtoon eli reikä Coxin asettamaan yhden teratavun datakattoon.

Operaattori ei kuitenkaan arvostanut sitä, että Miken dataliikenne huiteli 8–12 teran tuntumassa per kuukausi. Hän kertoo dataliikenteen koostuvan pääasiassa varmuuskopioinneista sekä datan jakamisesta salattuja protokollia käyttäen. Raskas netinkäyttö ajoittui pääasiassa aamuyön tunteihin, jolloin kuormituksen voisi kuvitella muuten olevan vähäisempää.

Operaattorin ratkaisu oli pudottaa kaikkien samalla alueella asuvien asiakkaidensa siirtonopeutta verkkoon päin 35 megabitistä 10 megabittiin sekunnissa. Cox kertoi Ars Technicalle, että tämä on sen valitsema toimintatapa, mutta ei kertonut kuinka usein temppuun turvaudutaan.

Operaattori perustelee käytäntöään sillä, että rajoittamalla koko naapuruston datanopeutta kyetään takaamaan kaikille riittävästi kaistaa. ”10 gigaa on enemmistön tarpeisiin aivan riittävästi”, Coxilta kerrottiin Ars Technicalle.