Kun ammattina on lakimies ja enemmän tai vähemmän ammattimainen valokuvaus, on olemassa eväät tuottoisalle bisnekselle. Ainakin, mikäli meinaa hyödyntää lakiosaamistaan tekijänoikeuksilla rahastamisella.

Amerikkalaisvalokuvaaja Richard Bell on tehnyt sievoisen summan sopimalla tekijänoikeustapauksia oikeuden ulkopuolella. Kyseessä on aina ollut sama hänen itsensä ottama valokuva, joka on tuottanut lisenssimaksuina varsin kehnosti, TorrentFreakin tietojen mukaan vain 825 dollaria eli noin 700 euroa. Sen sijaan saman valokuvan tekijänoikeuksilla rahastaminen on ollut huomattavasti tuottoisampaa puuhaa, sillä tienestejä on kertynyt peräti 135 200 dollarin eli noin 114 000 euron verran.

Viimeisin tapaus ei kuitenkaan sujunut täysin Bellin käsikirjoituksen mukaisesti. Korvausvaatimuksena oli 150 000 dollaria eli noin 126 000 euroa, mutta tuomari James Patrick Hanlon heltyi vain 200 dollarin (noin 170 euroa) hyvityksiin.

TorrentFreak valottaa tapauksen taustoja. Bell vaati Merchants Bank of Indianalta 150 000 dollarin vahingonkorvauksia oman teoksensa luvattomasta käytöstä. Valokuva oli nähtävillä blogikirjoituksessa, jonka oli laatinut Merchants Bank of Indianassa työskentelevä Rebecca Marsh.

Kun Bell oli yhteydessä Marshiin, tämä poisti valokuvan heti saatavilta. Ongelma oli se, että Marsh luuli kuvan olevan vapaata riistaa: tämä oli nimittäin ladannut sen kuvapalvelusta, jolle MBI maksoi lisenssimaksuja.

Belliä eivät Marshin selittelyt vakuuttaneet, vaan mies päätti vetää koko pankin oikeuteen. Myöhemmin Bell vaati korvauksia myös kuvapalvelun tarjonneelta Sonar Studiosilta.

Oikeusjuttu kesti vuosia, ja paljasti samalla mielenkiintoisia taustatietoja Bellin bisneksestä. Kävi ilmi, että mies oli tienannut 150-kertaisesti tehtailemalla tekijänoikeusvaateita kuin myymällä valokuvansa käyttölisenssiä.

Lopulta Bellin käteen jäivät 200 dollarin vahingonkorvaustulot, 172 000 dollarin lakimieskulut ja viime vuonna kirjattu konkurssi, TorrentFreak summaa.