Projektiyhdistyksen Vuoden Projekti -palkinnon sai tänä vuonna Verohallinnon Valmis-hanke, jossa noin 70 elinkaarensa päässä ollutta verotusjärjestelmää korvattiin yhdellä valmisohjelmistolla. Samassa yhteydessä uusittiin myös lainsäädäntöä sekä Verohallinnon sisäisiä toimintaprosesseja.

Kansalaisille näkyvin osa hankkeesta on sen asiakasportaalina toimiva OmaVero. Tivi kirjoitti Valmis-hankkeen onnistumisesta keväällä.

Palkitsemisperusteina Vuoden Projekti -valinnaksi olivat muun muassa hankkeen laajuus, merkityksellisyys kaikille suomalaisille sekä sen aikaansaama valtava digiloikka. Poikkeuksellisen projektista tekee sen kokoluokan lisäksi se, että sisällölliset ja laadulliset tavoitteet jopa ylitettiin ja hanke pysyi budjetissa.

”Hanke oli Verohallinnon historian suurin kehityshanke ja koko Suomenkin mittakaavassa ainutlaatuinen: muutoksessa uusittiin kaikki verotuksessa käytettävät järjestelmät kerralla. Lisäksi rukattiin uusiksi sekä toimintaprosesseja että lainsäädäntö. Hankkeeseen liittyi myös sellaisia riskejä, jotka olisivat toteutuessaan saattaneet saada verotuksen ja sitä kautta Suomen polvilleen”, palkinnon noutanut hankejohtaja Virpi Pikkarainen Verohallinnosta totesi tiedotteen mukaan.

Hän haluaa vahvasti korostaa koko henkilöstön merkitystä hankkeen onnistumiselle: ”Koko organisaation sitoutuminen sekä uudistumiskyky ja -halu ovat olleet keskeisesti vaikuttamassa siihen, että hanke saatiin vietyä näin menestyksekkäästi alusta loppuun.”

Valmis-hanke vei kokonaisuudessaan noin viisi ja puoli vuotta, kuten Verohallinto suunnitteli. Alkuperäinen budjetti paukkui 10 miljoonalla eurolla 140 miljoonaan euroon, kun matkan alussa huomattiin, että suunnitelmaa piti hieman muuttaa. Budjetti kasvoi ensimmäisestä arviosta noin kahdeksan prosenttia.