SteamOS on kärsinyt pitkään hieman vähemmästä huomiosta. Valve ei kuitenkaan ole hylännyt Linuxin ystäviä, vaan käyttöjärjestelmän seuraava versio on tulossa.

SteamOS 3.0 perustuu viime vuonna julkaistuun Debian 9 ”Stretchiin”. Valven käyttöjärjestelmän nykyinen versio perustuu jo vuonna 2015 päivänvalon nähneeseen Debian 8:aan.

Uusi SteamOS on lempinimeltään Clockwerk, mikä jatkaa Valven Dota 2 -hahmojen nimiin perustuvaa nimeämistapaa, GamingonLinux kirjoittaa. Käyttöjärjestelmän ensimmäinen versio oli kutsumanimeltään Alchemist, nykyinen versio tunnetaan puolestaan Brewmasterina.

SteamOS 3.0 tuskin tuo kovin suuria muutoksia itse käyttöjärjestelmään. Sen tarkoituksena onkin lähinnä tarjota tukea uudemmille laitteille.

Valven kiinnostusta panostaa Linuxiin on kyseenalaistettu usealta eri taholta. Vuonna 2012 yhtiön nokkamies Gabe Newell ilmoitti, että Microsoftin Windows 8 on suljettu ekosysteemi, mistä johtuen Valven on pohdittava myös muita vaihtoehtoja.

Lopputuloksena oli Steamin Linux-versio sekä Steam Machines -pelikonsoleihin tarkoitettu SteamOS -käyttöjärjestelmä. Sittemmin Valve on vaikuttanut menettäneen kiinnostuksensa Steam Machine -konseptiin, mikä on ollut pettymys monille Linux-käyttäjille.