Peliyhtiö Valven toimitusjohtaja Gabe Newell uskoo tulevaisuuden aivokäyttöliittymien mahdollistavan ihmisten tunteiden muokkaamisen. Newell on esitellyt näkemyksiään Uuden-Seelannin 1 News -kanavan haastattelussa.

Ensimmäiseksi aivokäyttöliittymät tulevat videopeleihin. Niiden avulla pelit voivat havaita pelaajan olevan esimerkiksi tylsistynyt ja nostaa vaikeusastetta lennosta hieman. Näin pelikokemuksista saadaan entistä immersiivisempiä ja personoituja.

Vielä hurjemmalta kuulostaa kehityksen seuraava askel, jossa aivokäyttöliittymien kautta voidaan paitsi lukea, myös syöttää signaaleja ihmisaivoihin. Newellin mukaan aivokäyttöliittymän kautta tuotetut kokemukset ovat voimakkaampia kuin mitä silmien ja korvien kautta on mahdollista kokea. Teräväpiirron laatua ei enää verrata todellisuuteen, vaan suoraan aivoihin syötetty vr-kokemus menee sen ohi. Siksi reaalimaailma alkaa Newellin mukaan näyttää värittömältä ja sumuiselta kehityksen myötä.

Mahdollisuudet eivät rajoitu peleihin, vaan aivoihin syötetyillä signaaleilla voidaan Newellin mukaan muokata ihmisen tunnetilaa halutun kaltaiseksi. Hän visioi toiminnan muistuttavan mobiilisovellusta, josta käyttäjä voi säätää omia tunteitaan halutun kaltaisiksi. Epämieluisista tuntemuksista voisi siis päästä eroon napista säätämällä.

”Jos motivaatio on hukassa, voi käyttäjä vain lisätä fokusta sovelluksen avulla. Tai esimerkiksi 12 tunnin lennolla voi säätää itsensä uniseksi ja nukkua koko matkan.”

Aivokäyttöliittymien avulla voi myös kehittää proteeseja, sillä aivoihin liitetyn softan avulla keinotekoisten raajojen ohjailu muuttuu entistä sujuvammaksi. Newell väläyttää jopa mahdollisuutta luoda ihmiselle keinotekoinen lonkero. Plastisuutensa ansiosta aivot nimittäin sopeutuvat tarvittaessa varsin nopeasti kehossa tapahtuviin muutoksiin, erityisesti jos apuna on sopiva softa.

”Aivomme eivät alun perin ole suunniteltu toimimaan lonkeroiden kanssa, mutta aivomme ovat hyvin joustavat.”

Valve tekee tutkimustyötä aivokäyttöliittymistä, mutta toimitusjohtajan mukaan kaupallisia tuotteita ei ole vielä luvassa. Newell sanoo tämän johtuvan siitä, että tutkimus etenee hurjaa vauhtia ja yhtiö haluaa ensin selvittää teknologian tuomat mahdollisuudet perinpohjaisesti.