Kuluttajariitalautakunta kallistui päätöksessään pitämään sekä asiakasta itseään että liput myynyttä verkkokauppaa vastuullisina siihen, että asiakas joutui ostamaan uudet liput väärin kirjoitettujen tilalle.

Neljän hengen perhe varasi menopaluu-lennot Edinburghiin. Kahden perheenjäsenen nimi oli kirjautunut järjestelmään oikein, mutta vaimon ja toisen lapsen osalta oli tullut sotkua suku- ja etunimien kanssa. Lautakunnan päätöksestä ei tarkalleen selviä sekaannuksen laatu, mutta se liittyy sukunimen kaltaisiin etunimiin.

Lentokentällä lentoyhtiö ei suostunut vaihtamaan nimiä, ja lentovarausyhtiön asiakaspalvelu ei ollut auki siihen aikaan. Perhe osti kaksi uutta menolippua. Paluumatkojen nimien vaihtamiseksi matkavaraussivusto lähetti linkin, jonka kautta se onnistuu maksua vastaan. Linkki oli kuitenkin voimassa vain rajallisen ajan, ja määräaika oli mennyt jo ennen linkin lähettämistä. Seuraavana päivänä asiakkaalle lähetettiin toimiva maksulinkki, mutta hän oli ehtinyt jo ostaa uudet liput.

Asiakas vaati myöhemmin hyvityksiä lipuista matkavaraussivustolta kuluttajariitalautakunnan kautta.

Matkavaraussivustoa ylläpitävä yritys kiisti, että virhe olisi heidän järjestelmänsä syytä. Yritys pystyi osoittamaan, että tiedot olivat väärin jo asiakkaan selaimen kentissä. Asiakas ei huomannut asiaa lippuvarauksen aikana, vaikka hän oli rastinut lomakkeessa kohdan, jonka mukaan hän on tarkistanut tiedot ennen maksamista.

Kuluttajariitalautakunnan ratkaisun mukaan on mahdollista, että asiakkaan käyttämä selain eli Chrome on automaattisesti täyttänyt kenttiä hänen sitä huomaamattaan. Näin saattaa käydä etenkin, jos varausta tehdessä liikkuu edes-takaisin sivuilla.

Päätöksen mukaan on ensisijaisesti asiakkaan vastuulla täyttää tiedot oikein ja tarkistaa tiedot varausvahvistuksesta sen saatuaan. Tilannetta ei muuta se, onko asiakas itse epähuomiossa kirjoittanut väärin vai onko asiakkaan selain täyttänyt automaattisesti tiedot väärin.

Lautakunta katsoi, että järjestelmä mahdollisti virheen lentovarauksessa, kun se ei ole reagoinut selvästi vääriin tietoihin matkustajien nimissä. Ihmisellä ei voi olla samaa etu- ja sukunimeä. Päätöksen mukaan vahinko on aiheutunut osin järjestelmän puutteellisesta turvallisuudesta.

Lautakunnan mukaan lentolippuja verkossa myyvän ýrityksen tulisi korvata lippujen hinnasta kaksi kolmasosaa eli 800 euroa lippukaupan puutteiden vuoksi.

Lähde: Tivi