Tietoturvayhtiö Avastin tutkijat varoittavat Minecraft-pelaajia vaanivasta haittaohjelmasta. Haitake on piilotettu .png-päätteisiin skinitiedostoihin, joita pelaajat käyttävät hahmon ulkonäköä muokatakseen.

Avastin mukaan haittaohjelma on käytännössä Windows Powershell -skripti, jolla hyökkääjä pyrkii alustamaan uhrin tietokoneen kiintolevyn ja tuhoamaan varmuuskopiot. Haittaohjelmaskripti käynnistää myös tourstart.exe-silmukan, mikä tuhoaa kohdetietokoneen suorituskyvyn, Hackread varoittaa.

Haittaohjelman uhrit kertovat saaneensa omituisia viestejä Minecraft-tiliensä viestilaatikkoon. Rikollisten motivaationa saattakin olla pelkkä käyttäjien trollaaminen. Avastin jakamissa esimerkkiviesteissä muun muassa kerrotaan, että käyttäjä ”on saavuttanut internetin käyttökiintiönsä eliniäksi”. Lisäksi viesteissä kehotetaan hankkimaan ”uusi tietokone nykyisen paskakasan tilalle”.

Tietoturvayhtiö ei pidä rikollisten käyttämää Powershell-skriptiä järin ammattimaisena. Avastin mukaan kyseessä eivät mitä todenäköisimmin ole ammattirikolliset.

Haitaketta on jaeltu Minecraftin virallisen portaalin kautta. Pelin kehittänyttä Mojangia on varoitettu, ja korjaus asiaan saadaan toivottavasti piakkoin.

Minecraft on huippusuosittu rakentelupeli, joka on erityisesti nuoremman yleisön suosiossa. Kaikkiaan pelillä arvioidaan olevan noin 74 miljoonaa pelaajaa maailmanlaajuisesti.