Brittien sisäinen tiedustelupalvelu MI5 varoittelee Microsoftin LinkedIn-palvelussa olevista valeprofiileista, uutisoi BBC. Iso-Britanniassa on käynnistetty kampanja, jossa muistutellaan valtionhallinnossa työskenteleviä verkon uhista.

MI5:n mukaan yli 10 000 brittiä on saanut yhteyspyyntöjä tekaistuilta profiileilta viiden viime vuoden aikana. Tiedustelupalvelu kuvaili huijaustoiminnalla olevan ”teollinen mittakaava”.

MI5 ei maininnut nimeltä LinkedIniä, mutta BBC on saanut selville, että kyse on juuri tästä työelämässä suositusta somepalvelusta.

Tekaistuilla profiileilla voidaan lähettää suoria yhteyspyyntöjä tai tarjota esimerkiksi luento- tai matkamahdollisuuksia, joiden perusteella pyydetään käyttäjiä olemaan yhteydessä. Tekaistuilla profiileilla voidaan tämän jälkeen urkkia lisätietoja niin käyttäjistä kuin näiden edustamista organisaatioista.

Iso-Britanniassa on käynnistetty kampanja ”Think before you link” eli vapaasti käännettynä ”mieti, ennen kuin yhdistät”. Sen avulla halutaan muistuttaa valtion viroissa työskenteleviä olemaan tarkkana ja esimerkiksi tunnistamaan ja raportoimaan haitalliselta vaikuttavia profiileja somessa. Vastaavia kampanjoita on käynnistetty myös Yhdysvalloissa ja muissa maissa.