The Next Web kertoo, että nettirikolliset ovat löytäneet uuden tavan viedä koronavirusta pelkäävien rahat: viruksen leviämisnopeutta kuvaavat kartat.

Muun muassa maineikas John Hopkins University on luonut tällaisen kartan, joka pitää kirjaa virustapausten pintautumisesta. Monet ihmiset käyttävät näitä karttoja pysyäkseen kärryillä siitä, mitä paikkoja kannattaisi ehkä välttää.

Tietoturvayhtiö Reason Labsin tutkija Shai Alfasi havaitsi kuitenkin, että hakkerit ovat luoneet omia karttojaan, mutta virusepidemian seuraamisen sijasta ne levittävät virusta.

Karttasivut kehottavat kävijää lataamaan erillisen sovelluksen, jolla viruksen leviämistä olisi helpommin seurata. Tämä sovellus sisältää erittäin tehokkaan AZORult-haitakkeen. Sovellusta ei tarvitse edes asentaa, sillä pelkkä sen lataaminen riittää saastuttamaan tietokoneen.

AZORult on ikävä haitake, joka vohkii uhrilta tärkeitä tietoja, kuten käyttäjätunnuksia, salasanoja, luottokorttitietoja, kryptovaluuttaa sekä muuta dataa. Se myös kykenee lataamaan käyttäjän koneelle muita haittaohjelmia.

Tällaiset huijaussivut on useimmiten helppo tunnistaa, sillä niiden url-osoite on mitä sattuu, tai sivun yksityiskohdat, kuten kirjoitusvirheitä sisältävät tekstinpätkät, kertovat jostain muusta kuin rehdistä ja reilusta meiningistä.

Paras tapa välttyä pöpöiltä on kuitenkin käyttää vain luotettavien tahojen seurantasivuja, kuten John Hopkins Universityn karttaa.

Koronaviruksen suhteen on syytä olla muutenkin varovainen. Tietoturvayhtiö Check Pointin mukaan yli puolet koronavirukseen liittyvät sivut levittävät haittaohjelmia.