Viime aikoina suomalaiset ovat saaneet huijausviestejä, joiden on valheellisesti väitetty tulleen K-kaupasta.

Talouselämän näkemässä tekstiviestissä, joka saapui vastaanottajalle viime viikolla, kerrottiin K-Supermarketin tavoitelleen vastaanottajaa arpajaisten vuoksi. Mukana viestissä oli linkki ”lunastamista” varten.

Erikoiseksi viestin teki se, että siinä puhuteltiin vastaanottajaa hänen oikealla etunimellään, vaikka hänen puhelinnumeronsa on salainen, eikä sen tietoja voi löytää numeropalveluista tai verkkohaulla.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ville Kontinen kertoo, että kyseessä on petoksellinen viesti, jonka tarkoituksena on saada vastaanottaja siirtymään tietylle verkkosivulle.

”Siellä saattaa olla Keskon logo, kuvia ja muuta materiaalia varastettuna heidän sivuiltaan”, Kontinen kertoi.

Laskua 100 e/kk

Kontinen olettaa, että huijausviestin saaneelle kerrottaisiin sivulla tämän voittaneen jotain elektroniikkaa, kuten uuden puhelimen tai tv:n. Sen jälkeen pyydetään antamaan omia tietoja palkinnon saamiseksi.

Lopputuloksena olisi päätyminen niin sanottuun tilausansaan, joka voi tuoda kuukausittaisia 100 euron laskuja olemattomasta palvelusta.

”Luottokortille alkaa tulla veloituksia, joista on erittäin vaikea päästä irti. Käytännössä joutuisi kuolettamaan luottokortin.”

Kontisen mukaan on mielenkiintoinen seikka, että huijausviestin lähettäjä on tiennyt vastaanottajan etunimen, vaikka tämän puhelinnumero on salainen.

Kyberturvakeskukselle on tullut vastaavia ilmoituksia tapauksista, joissa viestin lähettäjät tietävät joistain vastaanottajista numeron lisäksi myös mahdollisesti nimen ja kunnan, vaikka kyseinen numero olisi salainen.

”Tämä on mielenkiintoinen kulma, jota mekin yritämme selvittää. Osassa viesteistä on vastaanottajan etunimi ja osassa ei. Osassa viesteissä on vastaanottajan nimi ja kotikunta. Samaan lopputulokseen johtavissa viesteissä on lähettäjällä selkeästi erilaisia tietoja vastaanottavasta puhelinnumerosta.”

Salaisen puhelinnumeron tiedot ovat voineet päätyä huijareille esimerkiksi johonkin verkkopalveluun liittyvän tietovuodon vuoksi.

”Mutta on vaikea kysymys, missä ja milloin sellainen tietovuoto on tapahtunut.”

Kotipaikkana Kypros

Kontisen mukaan Keskon lisäksi muun muassa S-ryhmän, Postin ja kodinkoneliikkeiden nimiä on hyödynnetty huijausviesteissä. Kyberturvakeskus on saanut tänä vuonna ilmoituksen noin 600 huijaustekstiviestistä.

Huijausviesteihin liittyvät tekniset jäljet vievät ulkomaille.

”Kun katsoo, mikä yritys tarjoaa sitä olematonta palvelua kuukausimaksulla, kotipaikka on aika usein Kypros.”

Kesko on tiedottanut jo aiemmin lokakuussa saaneensa tiedon huijausviesteistä. Yhtiö varoittaa noudattamasta viestien ohjeita.

”Tietoomme on tullut, että Keskon ja K-ruokakauppojen nimissä on lähetetty tekstiviestejä ja sähköposteja, joiden avulla viestin vastaanottajia houkutellaan vastaamaan kyselyyn tai osallistumaan kilpailuun. Viestit eivät siis ole meiltä peräisin”, kertoi Emma Lammela K-ryhmän viestinnästä Talouselämälle.