Virtuaalitodellisuus on ottanut viime vuosina huikeita kehitysaskelia. Parhaimmillaan virtuaalikokemuksesta on tullut moniaistillinen elämys, joka voi tuoda ihmiset yhteen pitkienkin välimatkojen päästä. Kuitenkin Tampereen yliopistossa toteutettu tutkimus paljastaa, että aidon kanssakäymisen tasolla vr-tapaamiset eivät ole – ainakaan toistaiseksi.

Tutkimuksessa seurattiin sitä, miten ihmiset reagoivat virtuaalitodellisuudessa luotuun katsekontaktiin, Tampereen yliopiston lähettämässä tiedotteessa kerrotaan. Ensimmäisessä tutkimusryhmässä kokeeseen osallistujat tapasivat toisensa silmätysten, ja myöhemmässä kokeessa osallistujat katselivat toisiaan vr-maailmassa.

Tutkimuksessa verrattiin suoraa katsekontaktia sivuun luotuun katseeseen. Kokeen aikana osallistujien ihon sähkönjohtavuutta sekä sydämen sykettä mitattiin ja verrattiin kahteen edellä mainittuun koetilanteeseen. Fysiologiset vasteet kertoivat kokeeseen osallistujan autonomisen hermoston aktiivisuudesta sekä tunnereaktion virittävyydestä.

Tutkimuksessa käy ilmi, että virtuaalimaailmassa luotu katsekontakti ei luonut samanlaista fysiologista reaktioita kuin luonnollisessa vuorovaikutuksessa tapahtunut katseiden vaihto. Todellisessa tilassa osallistujien ihon sähkönjohtavuus lisääntyi ja syke hidastui. Puolestaan virtuaalitodellisuudessa katsekontaktilla ei ollut vaikutusta fysiologisiin vasteisiin.

”Tulokset osoittavat, että katsekontakti virtuaalisen hahmon kanssa ei vastaa todellista katsekontaktia. Virtuaaliset hahmot eivät siis herätä kehossamme samanlaisia reaktioita kuin aito ihminen, ja tämän takia kanssakäyminen virtuaalitodellisuudessa ei tunnu samalta kuin oikea vuorovaikutus”, tutkijatohtori Aleksi Syrjämäki informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta kertoo.

Juttua muokattu 22.6.2020 kello 17.00. Lisätty maininta, että uutinen on tehty Tampereen yliopiston tiedotteen pohjalta.